Mézeskalács a kutyáknak? - Dr. Piller Pálma állatorvos írása

Mézeskalács a kutyáknak?

Állatorvosként, gyakran kapok kérdéseket a kutyatartóktól, hogy bizonyos emberi ételek fogyaszthatók-e a kedvenceik számára. A mézeskalács gyakran felmerülő téma az ünnepi időszakban. 

Röviden válaszolva, nem javaslom a mézeskalács etetését, de nézzük az érveket:


Miért Nem Ajánlott a Mézeskalács Kutyáknak?

    • Cukor tartalom: A mézeskalács jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz. A kutyusok emésztőrendszere más, mint a miénk- ők a szénhidrátokat sokkal kevésbé tudják megemészteni. Emellett a cukor nem csak elhízáshoz vezethet, de emésztési problémákat és hosszú távon nagyobb mennyiségben etetve cukorbetegséget is okozhatnak a kutyákban.
    • Fűszerek: A mézeskalács sütésekor használt fűszerek, mint például fahéj, szegfűszeg és gyömbér irritálhatják a kutya gyomrát. Azonban nem ezek okozzák a legnagyobb gondot - a szerecsendió mérgező a kutyusok számára. A mérgezési tünetek a következők:
      • tájékozódási zavar
      • hallucinációk
      • megnövekedett pulzusszám és vérnyomás
      • szájszárazság
      • hasi fájdalom
      • görcsrohamok
    •  Mesterséges édesítőszerek: Ha a mézeskalács mesterséges édesítőszereket tartalmaz, mint például xilit (más néven nyírfacukor), akkor különösen veszélyes lehet. A xilit erőteljes inzulinválaszt idéz elő a kutyákban, ami a vércukorszint súlyos leeséséhez, májkárosodáshoz és halálhoz vezethet.

Biztonságos Alternatívák

Ha szeretnéd megosztani az ünnepi hangulatot a kutyáddal, válassz kutyák számára készült csemegéket, amelyek nem tartalmazzák a fent említett káros összetevőket. Sok állateledel-gyártó kínál ünnepi, kutyáknak való csemegéket, de számos kutyakeksz receptet találhatsz az interneten is, ha te magad készítenél harapnivalót kedvencednek!

 

Összefoglalva

Bár a mézeskalács ínycsiklandozó lehet nekünk embereknek, a kutyák egészsége érdekében jobb, ha elkerüljük a mézeskalács  megosztását velük. Mindig tartsd szem előtt kutyád egészségét, és válassz olyan csemegéket, amelyek kifejezetten kutyák számára készültek.

Dr. Piller Pálma

www.petwisecare.com

 

Jogos a kérdés, hogy akkor milyen finomságot adhatsz neki, ami természetes és finom? 

Mi megtaláltuk a kedvenc kutya sütinket, amit a kutyák imádnak :) Ez nem más, mint a Fánk kekszei, kézműves és egészséges kutyakekszek! Csak természetes összetevőkből, kézzel készítve, 7 féle ízben, hogy mindenki megtalálj a kedvencét!

Ajánlott termékek

Älterer Post Neuerer Post