A Leggyakoribb Karácsonyi Veszedelmek Kutyusaink számára - Dr. Piller Pálma állatorvos írása

Az állatorvosoknak sajnos az egyik legsűrűbb balesetes időszak a Karácsony. Rengeteg állat kerül ilyenkor ügyeleti ellátásra, mert nagyon megszaporodik a veszélyforrások száma, melyekről sokan nem is gondolnák, hogy veszélyes lehet kedvenceinknek. 

Hoztam egy listát, hogy idén kevesebb kutya kerüljön az ügyeletre, és segítsek megelőzni a bajt:


  • Karácsonyfa díszek: A csillogó-villogó díszek gyakran vonzóak a kíváncsi kutyák számára. Ezek lenyelése bélelzáródást, megrágása pedig a szájüreg, emésztőrendszer sérülését okozhatja
  • Csokoládé és édességek: A karácsonyi édességek, különösen a csokoládé, mérgezőek lehetnek a kutyák számára. A kakaóban található theobromin nevű vegyület, súlyosan mérgező mind a kutyák, mind a macskák számára - ugyanis ők nem tudják megemészteni.
   A csokoládé-mérgezés tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, izgatottság, szívritmuszavar, görcsök. Ilyen esetben azonnali állatorvosi kezelés szükséges.
  • Mérgező növények: A karácsonyi dekoráció részeként használt növények, mint például a mikulásvirág, magyal vagy a jácint, mérgezőek lehetnek a kutyák számára. A mérgezési tünetek nyálzás, hányás, hasmenés, vagy kiütések a bőrön.
  • Gyertyák: Ezeket felborítva, komoly égési sérüléseket szerezhetnek kedvenceink, sőt akár a ház is leéghet, így soha ne hagyjuk őrizetlenül égő gyertya mellett állatainkat, de legjobb ha nem is gyújtunk gyertyák ha jelen vannak kedvenceink!
  • Karácsonyi ajándékok: A csomagolópapír, szalagok, és kisebb ajándékok lenyelése bélelzáródást okozhat, amit csak műtéti úton lehet orvosolni. Így annak érdekében, hogy ne az ügyeleten kössetek ki, ne hagyjátok felügyelet nélkül kedvenceiteket! Egy megbízható Petwisecare kutyaszitter nagy segítséget nyújthat az ünnepi időszakban is!
  • “Lepotyogó” falatok: A vendégsereg előszeretettel eteti kedvenceinket ilyenkor az asztalról, hiszen nagyon nehéz ellenállni az asztal körül sertepertélő, boci szemekkel néző, “éhező” állatkáknak. Fontos azonban tudni, hogy az embereknek való zsíros, fűszeres, cukros ételekkel óriási kárt okozhatunk kedvenceinkben. Így inkább készítsünk ki jutalomfalatot a vendégeknek, azt adják a kutyusoknak, ne az ünnepi vacsora maradékát - a négylábúak egészsége érdekében!

                                    


Mit Tegyünk, hogy megelőzzük a bajt?

 • Legyünk elővigyázatosak: Tartsuk távol a veszélyes tárgyakat és ételeket kutyáinktól.
 • Figyeljünk a tünetekre: Ha kedvencünk furcsán viselkedik, azonnal forduljunk állatorvoshoz.
 • biztonságos környezet: A karácsonyi dekorációkat helyezzük el úgy, hogy kedvencünk ne férhessen hozzájuk, lehetőleg ne dekoráljunk számukra mérgező, vagy veszélyes tárgyakkal
 • Sose hagyjuk egyedül kedvencünket az ünnepi időszakban, ha nem tudjuk megoldani a felügyeletet, kérjük kutyaszitter segítségét

A karácsony a szeretet ünnepe kell, hogy legyen mindenki számára, beleértve a négy lábú családtagjainkat is. Légy óvatos, hogy mindenki számára örömteli és biztonságos legyen ez a különleges időszak. Kutyatartóként bizony van néhány elővigyázatosság, amit meg kell tennünk annak érdekében, hogy kedvenceink biztonságban legyenek az ünnepi időszakban is.

Dr. Piller Pálma állatorvos

www.petwisecare.com

Ajánlott termékek

Älterer Post Neuerer Post