7 dolog, amire Gazdiként érdemes figyelni ősszel

Minden évszakban vannak olyan szezonális veszélyek a kutyák, és macskák számára, amikre gazdiként érdemes odafigyelni.  A földön hagyott élelem, mely akár mérgező is lehet, egész évben okozhat problémát, nyáron a forró aszfalttól, vagy a hőség okozta hőgutától kell óvni négylábú társunkat, télen pedig a megfázás megelőzésére kell több figyelmet fordítani.

Nézzük ősszel mire érdemes figyelni és felkészülni:


Vadgesztenye, makk

Az őszi időszakban, ha erdős, parkos helyeken sétálunk, szinte bárhol találkozhatunk velük. A gyerekeknek szuper jó játék a gesztenye gyűjtögetése és a figurák készítése, de kutyusunk számára több veszélyt is rejtenek ezek a szép termések.  Az állatok közül, a rágcsálóknak, madaraknak, vaddisznónak a makk kiváló táplálék forrás, azonban a kutyák és macskák számára mérgező anyagokat is tartalmaznak.

Ezért már megrágni sem ajánlatos nekik. A gesztenye szúrós héja megsértheti a szájukat és mancsukat is. A kutyák egy része szeret vele játszani, dobálni, rágcsálni, és játék közben bizony előfordulhat, hogy lenyeli. Ez okozhat fulladást, vagy a lenyelt darab elakadhat a belekben, ezzel bélelzáródást okozva. Ezért, ha észreveszed, hogy megrágta, lenyelte, vagy volt esélye ennek és a következő tüneteket látod rajta, akkor mielőbb vidd állatorvoshoz!

Tünetek: - nyálzás, - étvágytalanság, - bágyadtság, - hányás, - hasmenés.

 

 

Dió

A diófa termése is ősszel hullik le, így erre is érdemes figyelni, bár sok kutya szereti a diót feltörni és megenni, de számukra ez is tartogat veszélyeket. A szájában szétroppanó dióhéj, élesen törhet és elvághatja a nyelvét, száját, illetve, ha lenyeli akkor a belekben is okozhat sérülést. Kedvenceink között van olyan, aki ezekkel is szívesen játszik, főleg a fiatal, vagy kölyökkutyák, akik éppen a rágcsálós korszakukat élik, de a dió egyben lenyelése is bélelzáródáshoz vezethet, ha szerencsétlen módon elakad, így itt is legyünk résen és ha hányás, hasmenés, nyáladzás, étvágytalanság, bágyadtság jelentkezik tünetként, akkor azonnal vigyünk orvoshoz a kutyát, mert az életébe is kerülhet.

 

Ha a kutyánk kifejezetten játékos és szeret tárgyakat cipelni, felkapni, dobálva szaladgálni, akkor jó ötlet lehet, ha a sétákra viszünk magunkkal saját labdát vagy játékot.

 

Avar, lehullott levelek

 Ha szeretsz a természetben sétálni, kirándulni, akkor biztosan Te is gyönyörködtél már az ősszel lehulló színes falevelekben, ahogy takaróként beborítják a talajt. Milyen szép tud lenni! Ha kutyával mész, akkor mindenképpen oda kell figyelned, hiszen az avar sok mindent eltakar a szemed elől, amit a kutyák fantasztikus orra egyből kiszagol és ki is túr a levelek alól, lehet ez akár egy süni, aki idebújt el a hideg elől, de üvegtörmelék, szétszórt kaja, vagy esetleg méreg is. A megázott levélkupacok is tartalmazhatnak mérgező anyagokat, hiszen az összepenészedett, nedves leveleken lévő bacilusok és mikroorganizmusok lenyalogatása is okozhat hányást, hasmenést és étvágytalanságot. Ilyenkor is érdemes az állatorvoshoz fordulni a megfelelő kezelésért!

 

Mérgező növények, virágok

Az első, a növények közül, amit ki kell emelnünk a gombák, amik ilyenkor nagy számban jelennek meg a vizes, nedves, őszi talajon. Ezek közül természetesen nem mindegyik mérgező és okoz gondot, de mivel nem biztos, hogy időben (mielőtt a kutya szájában eltűnne) felismered, hogy az éppen veszélyes-e a kutyád számára, ezért jobb mindet elkerülni.

Ősszel virágzó mérgező növény az őszi kikerics, és a krizanténok is. Ezek a csodaszépen virágzó, évelő növények a kutyák és a macskák számára kifejezetten mérgezőek. Ha a kutya, macska megrágja vagy megeszi, akkor a tünetek a hányás, hasmenéstől kezdve egészen a rohamokig terjedhetnek és akár halállal is végződhetnek.

Saját kertben inkább kerüljük ezek ültetését, vagy tegyük elérhetetlenné kedvenceink számára, bár nem tudom, hogy macskánk számára létezik-e elérhetetlen dolog……, séta közben pedig figyeljünk oda, bár ritka, hogy ezeket kutyánk csak úgy megrágná, na de ki tudja éppen mi jár szőrös kis négylábunk fejében.

 

Kennel köhögés

Az ősz beköszöntével, a kutyák között is megjelenik az első megfázásos időszak, jön az „ovis betegség” vagyis a kennel köhögés. Természetesen ennek semmi köze az ovihoz és a kennelhez sem. Egy olyan felsőlégúti megbetegedésről beszélünk, amit vírusok és bacilusok együttesen okoznak és olyan gyorsan terjednek a kutyák között, cseppfertőzéssel, mint az ovisok között ilyenkor a megfázás, torokfájás, köhögés, nátha. Elég, ha egy fertőzött kutya után a mienk is belenyal a pocsolyába, ami egyébként szintén egy szuper jó hely a baciknak, hogy mindenféle hányós, hasmenéses vírust terjesszenek, vagy közös vízből isznak, de egy összeszagolással is megkaphatja négylábúnk a betegséget. Szerencsére ez nem okoz nagyon súlyos tüneteket.

Tünetei: 

  • fehér habos hányás,
  • ugatás szerű köhögés,
  • étvágytalanság,
  • bágyadtság
  • esetleg láz

A fenti tünetek maguktól is elmúlhatnak, de azért érdemesebb állatorvosra bízni a kezelést, mert gyorsabb gyógyulás várható és kutyusunk is kevésebbet szenved.

 Ha gyakran járunk kutyás közösségbe, kutyasuliba, futtatóra, kutyanapközibe, akkor pedig szinte kötelező a megelőzés, a kennel köhögés elleni vakcina beadatása. Ezt a fajta vakcinát legtöbbször orrba cseppentik és első alkalommal 2x kell ismételni a védettség kialakulásához, utána viszont évente elég egyszer egy ismétlő adag.

 

Tudatos gazdiként, pedig felkészítheted előre a kutyád, cicád szervezetét erre a vírusokkal teli és hidegebb téli hónapokra, természetes alapanyagú immunerősítőkkel. Amelyekből már nálunk is válogathatsz

 

Bolha- kullancs veszély

 A nedves, hűvösebb időjárás egy nagyon kedvező időszak kis ellenségeinknek a bolháknak és kullancsoknak. Tavasszal és ősszel mindig jobban előtérbe kerülnek, de valójában egész évben jelen vannak már, hiszen az enyhe teleket ők simán átvészelik az garázsban, fészerben, házak, fák réseiben, repedéseiben, így ez már nem is annyira szezonális veszély négylábú társaink életében. Itt is inkább a megelőzésen van a hangsúly, a megfelelő bolha- és kullancsriasztó szerek használatával. Erre rengeteg féle megoldás létezik a spot-on, nyakörvek, tabletták, természetes gyógynövény kivonatok és ultrahangos készülékek széles kínálata áll rendelkezésre. Erdei séták, mezőn rohangálás és nagyobb növényzeten való átgázolás után pedig nézzük át a kutyát, hogy van e benne, rajta kullancs.

Ha pedig a következő tüneteket produkálja kutyánk, akkor keressük az állatorvost:

  • vakaródzás, - saját maga rágcsálása, - vörös sebes foltok, úgy nevezett hot spot-ok, ezek bolhacsípésre, bolhásságra utalhatnak
  • bágyadtság, - láz, - étvágytalanság, - izületi fájdalmak, ezek pedig lehetnek a kullancs által terjesztett babéziózis, vagy lyme kór tünetei. Mindkettő komolyabb problémákat is tud okozni, így nincs idő várakozni, irány az állatorvos.

Étrend 

Ahogy az idő elkezd hűvösödni és közeledik a tél, úgy kedvencünk étvágya és energia, kalória és tápanyag igénye is változik. Ugye mi is éhesebbek vagyunk és szívesebben eszünk egy finom pörköltet (a vegáktól előre is elnézést kérek), a könnyű kis saláta helyett, a hideg téli napokon, mint nyáron a 35 fokos hőségben, amikor egy szelet hideg görögdinnye és egy finom saláta is elég lehet egy evésre. Kutyánk, macskánk sincs másképp ezzel, hidegben ők is éhesebbek. Azoknak a kutyáknak, cicáknak akik sokat vannak kint, vagy kint töltik az éjszakát is, mindenképpen gondoskodjunk róla, hogy kalóriadúsabb, esetleg mennyiségben is egy kicsit több eledelt adjunk, mint nyáron. Nem kell felhizlalni őket, csak vegyük figyelembe, hogy a test melegítéséhez energiára van szüksége, ahhoz pedig megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékra. Készítsük fel őket így is a hidegebb napokra.

Jó minőségű eledeleket találsz itt.

 

Van még néhány dolog, ami fontos az őszi időszakban, ezért a következő részben még folytatjuk a kutyánkra, macskánkra leselkedő őszi veszélyekkel.

 

Ajánlott termékek

Älterer Post Neuerer Post