GAZDI LETTEM! vol.1

Új kutyus érkezik a családba? Lehet kölyök, vagy akár egy befogadott idősebb kutyus is, újdonsült gazdinak lenni szuper és egyben komoly dolog is!

Az első és legfontosabb mondat, ami mindig lebegjen a szemed előtt:

NINCS ROSSZ KUTYA - CSAK ROSSZ GAZDA!

TE egy szuperjó és intelligens gazdi vagy/leszel, ezért is olvasol ilyen cikkeket:)

Bár a kiskutya nevelését nem lenne szabad összehasonlítani a gyerekneveléssel, vannak határozott párhuzamok: Munkát, türelmet, pénzt és sok időt igényel. Akárcsak a gyereknevelés, a szeretet is bőségesen megjutalmaz téged!

A kölyökkutya-nevelés, akárcsak a gyereknevelés, megterhelő lehet. Mindkettőtöknek sokat kell tanulnotok, és a saját erőfeszítéseiteket már azelőtt el kell kezdenetek, hogy hazahoznátok drága kutyusotokat. De cseppet se féljetek, megírtuk ezt a cikket, hogy segítsünk a kezdeti lépésekben. Az alapvető kellékektől kezdve az olyan  dolgokig, mint a kisállat-biztosítás és a kutya DNS-teszt, itt van minden, amire szükséged van ahhoz, hogy TE legyél a legjobb szőrmók gazdi.

új kutya
fotó: Roberto Nickson/unsplash

Győződj meg róla, hogy felkészültél arra, mekkora felelősség egy új kutya, pláne, ha kölyök!

Nem akarok anyáskodni, de egy kiskutyát nevelni alapvetően egy teljes munkaidős feladat, különösen az első néhány hónapban. Győződj meg róla, hogy meg tudod adni a kölyökkutyának azt a törődést és figyelmet, amire szüksége van, mielőtt kisállat-szülő leszel.

Már a mindennapi dolgok is sok erőfeszítést igényelnek. Az új kiskutyákat naponta háromszor-négyszer kell etetni, és utána azonnal sétáltatni vagy kivinni a szabadba - és még így is elkerülhetetlenül lesz néhány balesetük a lakásban, amit neked kell majd eltakarítanod. Ők nem fogják:)

A kölyökkutyák valószínűleg éjszaka is többször felébresztenek, hogy jelezzék feléd: itt a pisi/kaki ideje. Ráadásul eleinte még nem tudják, hogy ezt jelezni illik feléd, ezt neked kell megtanítanod. Nálunk például Zazie magától találta ki, hogy, amikor neki pisilnie kellett (lányoknak eleinte sokkal többször), akkor hozta a szájában a plüss-szarvasát, Tádét és fel-alá kalamolt. Segíts neki, figyeld a jeleket és LÉGY TÜRELMES! 

A kölyökkutyáknak nagyon sok szocializációra és testmozgásra van szükségük, ami bárki számára időigényes lehet, különösen, ha a munkával, az iskolával vagy a gyerekekkel is zsonglőrködik pluszban.

Félreértés ne essék! Ez mind örömteli, de nagy feladat. Hatalmas jutalom a részed cserébe! Ha úgy hangzik, hogy ez egy kicsit több, mint amennyit elbírsz, az sem baj! Rengeteg olyan felnőtt kutyának van szüksége otthonra, akik feltétel nélkül szeretnének téged, és már a kezdetektől fogva kevesebb erőfeszítést igényelnek. Például szobatiszták, túl vannak a rettegett tinédzserkoron, jobban tudnak már alkalmazkodni hozzád. Az örökbeadóknak volt idejük kicsit megismerni a személyiségüket, így előre tisztában lehetsz vele, hogy esetleg kedvesen szociális, dominánsabb, gyerekszerető, cicaszerető, játékos, perpetuum mobile, kanapékrumpli (couchpotato) ésatöbbi az új családtag!

Ha még nem választottál kutyatársat magadnak és bizonytalan vagy, itt egy cikk, ami segíthet neked ebben: Kutyát szeretnék!

Tedd kutyabiztossá otthonodat!

Mielőtt hazavinnéd új kiskutyádat, ne feledd, hogy az "otthon" biztonságos és befogadó legyen új társad számára. Hasonlóan a gyermek- és bababiztos otthonhoz, fel kell készítened otthonodat mielőtt kis mancsok kopogását hoznád be az életedbe.

új kutya
fotó: sq lim/unsplash
  • Lehet, hogy át kell rendezned néhány bútort és dekorációt, hogy bőséges helyet biztosíts a beltéri zsizsegésnek! A kölyöknek térre lesz szüksége a játékhoz, ezért ügyelj arra, hogy minden törékeny dolgot olyan helyen tarts, ahol nem tudja elérni.
  • Amíg a kiskutyád nem ügyeskedik a lépcsőn való száguldozásban, addig egy kapu használatával megóvhatod a veszélyes bukdácsolástól.
  • Ha van kerted, legyen biztonságosan elkerítve, ne futhasson ki az utcára/útra.
  • Ha van úszómedencéd, kerítsd el, amíg a kiskutya nem tud magabiztosan ki/bemászni és ő maga nem úszás-biztos.
  • Az is fontos, hogy ne férjen hozzá a kertben levő, számára mérgező növényekhez, például nárciszokhoz. Nemcsak a kertben lehetnek mérgező növények, a szobanövények is lehetnek veszélyesek! A mérgező növényekről (külső/belső) találsz ITT egy hosszú listát.
  • Szerezz be rágásgátló spray-t, és permetezd be alaposan a vezetékeket, bútorokat, cipőket és mindent, amit megrághat, mert ez egy fogzó kiskutya esetében bármikor előfordulhat.
  • Tartsd a szennyest és a mosási kellékeket, szereket a kiskutya elérhetőségein kívül - különösen a szárító lapokat, amelyek mérgezőek a kutyák/cicák számára.
  • Tartsd cipőidet, öveidet, zokniaidat, kinder csokitojás gyűjteményedet csukható/zárható helyen. Ha nem így teszel kiskutyád JOGOSAN feltételezi, hogy az az ő számára lett kirakva, bátran rágicsálhatja, vagy el is fogyaszthatja, amivel veszélybe sodorja magát.
  • Tedd az elektromos vezetékeket a kölyök számára elérhetetlen vagy láthatatlan helyre.
  • Fektess be pattintható fedelű szemeteskukákba (vagy helyezd őket - az újrahasznosító kukát is - egy rejtett szekrénybe).
  • Ha a kiskutya vedlik, mindenképpen szerezz be szöszhengereket (tagja lehetsz az IKEA exkluzív szöszhenger törzsvásárló csapatának), állati szőrhöz megfelelő porszívót ( álló akkus gyorsabb és mindennapos, a klasszikus ennél macerásabb), ha belefér a büdzsébe robotporszívót, portörlőt és/vagy gumiseprűt a laza szőrzet feltakarításához.
  • Zárd el az élelmiszereket, gyógyszereket és vegyszereket tartalmazó szekrényeket.
  • Úgy gondolod már mindent megtettél, de nem vagy biztos benne? Állj négykézlábra, mászkálj így pár percet, hogy a kutya szemszögéből lásd otthonodat. Jó móka lesz:)

Bevásárló lista (jeeee) - azaz az alapfelszerelések

Szükségetek lesz néhány dologra, mielőtt hazaérkezik. Egyelőre kezdd az alapokkal, és attól függően, hogy milyen a kölykök temperamentuma és mit szeret, később vásárolhatsz új termékeket! (újabb jeeeee) 

1. Kölyökkutya táp

Egy kölyökkutyáknak különleges táplálkozási igényeik vannak, eltérőek a felnőtt kutyáétól. Ezért mi a kölyökkutya eledeleket javasoljuk!

Nézz körbe éléskamránkban!

2. Kiskutyáknak szánt jutalomfalatok, beleértve a kiképző jutalomfalatokat is.

Alapvetően itt is inkább az eleve kutyáknak szánt jutifalatokat szerezd be. 

Nálunk kapható jutifalatokat itt találsz!

Jó móka új kiskutyádat kényeztetni, de az embereknek szánt ételek nem feltétlenül a legjobbak a kölyökkutyák számára. Bár egy-egy leeső maradék nem ártalmas, ezeket korlátozni kell, amikor a kutyus még fiatal.  

A kilóikra is figyelje! Egy kövér kölyökkutya lehet, hogy aranyos, de nem egészséges, és az elhízás felnőttként sem jó dolog és rövidebb élettartamhoz vezethet! Az ételmaradékok soha ne tegyék ki kedvenced napi kalóriamennyiségének több mint 10 százalékát, és bár ez nehéz lehet egyes esetekben, ezt várd el rokonaidtól, vendégeidtől is, amikor meglátogatnak!

Milyen emberi ételeket adhatsz jutifalatként?

  • Sovány hús: kis mennyiségű pulyka, hal, csirke és sovány marhahús jó, feltéve, ha nem vált ki allergiát, de kerüld a sonkát, mivel az túl tömény lehet a kiskutya emésztésének. Ügyelj arra, hogy ne adj kutyájának olyan húst, amely főtt baromficsontot vagy sonkacsontot tartalmaz, amelyek szilánkosodhatna!
  • Zöldségek: A főtt vagy nyers zöldségek, például a brokkoli, a sárgarépa és a spárga nagyszerű csemegék lehetnek. Ha a vendégek kényeztetni akarják kedvencedet, javasoljuk, hogy ezekkel a friss zöldségekkel kezdjék. A mártásokat vagy szószokat kerülni kell.
  • Gyümölcsök: ne felejtsd el eltávolítani a gyümölcsök magjait vagy magházát, amelyek mérgezőek lehetnek, vagy elzáródást okozhatnak. A narancs C-vitamint tartalmaz, az alma pedig rágva elősegíti a fogak egészségét. A banán, a sárgadinnye és a görögdinnye (mag nélkül!) szintén jó kölyökkutyáknak. Sok kutya szereti a mogyoróvajat jutalomfalatként (erősen hízlalhat!)
  • Keményítők: a burgonyát, a rizst és a kenyeret kis mennyiségre kell korlátozni, mivel magas a kalóriatartalmuk. Kerüld a keményítővel együtt az olyan szószok, mint a mártás adását, mivel ezek túl fűszeresek, tömények lehetnek.
  • Tej: A kölyökkutyák szerethetik a tejet jutalomfalatként, de az kutya anyatej más, mint a tehéntej, amit az emberek isznak. A kölyökkutyák gyakran nem tudják könnyen megemészteni a tejet, és a túl sok tej hasmenést okozhat. Helyette próbáljon meg egy kis natúr joghurtot kínálni.

3. Természetes anyagú, vagy rozsdamentes acélból készült, mosogatógépben mosható vizes- és eledeltálak.

Mivel törekszünk a környezettudatosságra és kerüljük a felesleges műanyag szemet, ezért a természetes anyagú tálakat javasoljuk már kezdetektől fogva! Nem utolsó szempont, hogy a műanyag tálakból idővel mikroműanyag darabok kerülnek kedvenced ételébe és így szervezetébe.

Nézz körül nálunk mi kapható!

új kutya
fotó: Olga Andreyanova/unsplash

4. Állítható nyakörv 

Egy kölyökkutyus gyorsan nő, ezért mindenképp egy tartós, állítható nyakörvre lesz szükséged. Előszeretettel rágicsálják, amit persze neked kell szépen kezelned:)

Nálunk ezeket találod.

5. Biléta!

Egy kiskutya megijedhet bármilyen helyzetben és hirtelen kirántja magát kezeid közül. A chip-en kívűl jó, ha van egy biléta is a nyakában, hogy azonnal fel tudjanak hívni, ha megtalálják!

DirtyPaws biléták.

6. Alap póráz

Egy jó nyakörvhöz, egy jó póráz is dukál! Hosszú távon általában jó, ha van egy hosszabb, lazább és jó, ha van egy rövidebb pórázod. Flexi kizárva - különben sosem tanulja meg mi az a pórázfegyelem!

Nálunk ezek közül válogathatsz!

8. Pottyantó párna, alias pelenka

Ezen nincs mit szépíteni, pisi és kakiügyek a lakásban, amíg nem szobatiszta őfelsége.

9. Kakizacskók

Mi ragaszkodunk a fenntartható, környezetbarát mindennapos kellékekhez, ezért egy növényi alapú, komposztálható kakizacsit ajánlunk. Sajnos nem elég, hogy lebomló, attól az még műanyag is lehet (pl. a híres zöld EarthRated), így azok bár lebomlanak, de mikroműanyagra, amivel Földanyánk nincs sokkal előrébb/beljebb. 

Ide vele!

10. Kiskutya fogkefe, fogkrém és fogápoló szerek.

A három évnél idősebb kutyák 80%-a sajnos fogkővel, fogínygyulladással küzd. Ez jelenleg a leggyakoribb egészségügyi probléma a kutyáknál, ezért fontosnak tartjuk, hogy fordíts nagy hangsúlyt a megelőzésre is. A legtöbb esetben viszont sajnos csak akkor kapunk észbe, amikor az orrunkkal is érezzük, itt valami nem stimmel! Az itt található termékek segítséget nyújtanak mind a fogkő, mind a már kialakult enyhébb lerakódások és kialakult szájszag megszüntetésében. 

 

Nálunk ezek a fogápolási termékek találhatók.

11. Kutya- és környezetbarát tisztítószer a takarításhoz.

Az öko tisztítószerek, csakúgy, mint a bababarát tisztító és ápolószerek tökéletesek! Ezeket manapság már bárhol beszerezheted!

12. Rágásgátló spray (ezt a pórázra is lehet fújni!)

NAGYON FONTOS, hogy nem mérgező, alkoholmentes és lehetőleg növényi alapú spray-t szerezz be!

13. Ápolási kellékek

Ide tartozik a kiskutya szőrtípusának megfelelő jó minőségű kefe/fésű, valamint a természetes samponok, amik kölyökkutyáknak is megfelelnek.

Sok helyen megemlítik a körömvágót. Tapasztalatból mondjuk, hogy ezt jobb, ha profikra bízod, sőt sok esetben sajnos ők is túl mélyen vágnak bele kiskutyánk körmébe, mi vérzést okoz és nem kellemes. A legtöbb kutyának NINCS szüksége körömvágásra, mert természetesen kopik a körmük. Felesleges elkezdeni, hacsak nem indokolt, javasolt egy jó állatorvos által.

Nálunk kapható ápolási termékek!

14. Kutyafekhely és kutyabox,

Felesleges több kutyaágy a növekedési periódusban, egy is elég egy életre, úgyis belenő!

Nézz körbe a pihe-puha fekhelyek között!

15. Kiképző klikker

Ez elengedhetetlen az alapkiképzéshez. Hihetelen módon megkönnyíti a nevelést, mivel azonnal tudsz reagálni egy-egy jó tettre! és ugye jótett helyébe jót várj:)

17. Takaró

A "nyünyüke", ami neki is kell! Sokszor plüssjáték mellett/helyett a kedvenc kis takaróját hurcolja magával jobbra-balra.

Nálunk ilyen takarókat találsz.

18. Játékok

Minőség a mennyiség felett - ez a jelmondatunk!

Legyen egy nyugtató plüss, amit nem eszik meg, vagy nem tud könnyen elrágni, lehetőleg természetes anyagból. Labdák hajítóval klasszikus & világító (sok sötét téli séta lesz. Rágós játékok, idővel puzzle és intelligencia játékok, amik fejlesztik és lefoglalják. pl. Nina Ottosson. Ha szereti, akkor egy jó tartós thug-of-war, húzós játék.

Nézz körbe a játékboltban!

    új kutya
    fotó: Patrick Kool/unsplash

    A határok kijelölése

    Nem sokkal azután, hogy hazahoztad az új kiskutyát, döntsd el, hogy megengeded-e neki, hogy a kanapén, ágyon és otthonod bizonyos helyiségeiben tartózkodjon. Azt is döntsd el, hogy hol fog aludni: egy szobában veled? Kutyaboxban? A saját ágyában? Veled összebújva? Később meggondolhatod magad, de tudnod kell, hogy sokkal könnyebb korán megerősíteni az ilyen elvárásokat és szabályokat, mint később megváltoztatni egy már megszokott, megtanult viselkedést!

    Szobatisztaságra nevelés

    Most jön az igazán nehéz dolog! A kiskutya szobatisztaságra nevelése nem könnyű, de kifizetődő! Néhány szobatisztaságra nevelési tipp:

    A kölyökkutyák naponta négyszer-ötször esznek. Az étkezésük után 10 perccel általában már kakilniuk/pisilniük kell. Ekkor kell őket kivinni egy füves/földes területre, vagy a pelusra rakni. Használd többször a pelust, hogy érezze az előző pisi/kaki szagát rajta. Természetesen a kakit ne hagyd rajta:). Ha kiviszed, próbáld meg mindig ugyanoda vinni. Kivinni persze csak az oltások után lehet, ahogy az állatorvos is javasolja. Ha m ár túlvagytok ezeken az oltásokon, akkor egy mehet egy kis séta, ami elősegíti a bélmozgást, és nagy valószínűséggel a kaki ingert is beindítja. EXTRA dícséretet jár, ha sikerült kint/peluson pisilni /kakilni!!!

    Készülj fel a fogzásra!

    A fogzó kiskutyák nagyjából mindent megrágnak, amire csak rá tudják tenni a kis mancsaikat, ezért mindenképpen próbáljátok ki a rágásgátló spray-t, és tartsd távol tőle az olyan tárgyakat, mint például a cipő és bármi más, ami általában elérhető közelségbe kerülhet. Nem csak a kedvenc a rágójátékait fogja rágni, és egy kiskutya lenyelhet néhány nem túl kellemes dolgot is, ami fulladáshoz és/vagy bélelzáródáshoz is vezethet, amit mindenképp el kell kerülni! A fogzási játékok és jutalomfalatok enyhíthetik némileg a fogzási tüneteket.

    Adj neki is én-időt és saját teret!

    Erről kevesen beszélnek, írnak, de rendkívül fontos, hogy alakíts ki új kiskutyádnak saját teret, illetve az én-idő neki is jár! Ez megkönnyíti majd a szeparációt és nem alakul ki a szeparációs szorongás! Ezt legkönnyebben egy kis boxban, vagy "karámban" tudod megvalósítani. Itt tarthatja a kedvenc játékait, ez egy überkedvenc kis hellyé kell, hogy váljon számára. Ezt szép lassan tudod majd kialakítani, eleinte nem biztos, hogy be akar menni! Erről is egy későbbi nevelési cikkünkben olvashatsz részletesebben!

    új kutya
    fotó: Hannah Grace/unsplash

    Általánosságban a kiskutyák számára a beltéri "kennelben" való tartózkodás ajánlott időtartama életkor szerint:

    • 8-10 hetes: 30-60 perc
    • 11-14 hetes korig: 1-3 óra
    • 15-16 hét: 3-4 óra
    • 17+ hét: 4-5 óra (17+ hetes korban a kölyökkutyát hosszabb ideig is lehet ketrecben tartani. De ne feledd, ez soha nem lehet állandó megoldás - tehát ha nem tudod időnként napközben ellenőrizni a kutyádat, akkor nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás! - lsd. kutyaszitterek, kutyanapközik, kutyaovik)

    Irány a suli! - nevelés & szocializáció!

    Akár trénerrel dolgoztok, akár kutyaiskolába viszed a kutyust, mindenképp az első és legfontosabb a szocializáció! KUTYA, tehát szociális lény, falkában, családban érzi jól magát, muszáj a kutyatársaival rendszeresen találkoznia, ápolnia a kapcsolatait. Ha a kiskutyád teljesen be van oltva, itt az ideje, hogy barátokat szerezzetek! Szocializálni a szőrmókot más jófej kutyusokkal kulcsfontosságú a fejlődésükhöz - és egy kölyökkutya szocializálása sokkal könnyebb, mint egy felnőtt kutya szocializálása, ezért ezt ne hagyd ki! Ráadásul a legtöbbet más jól szocializált és jólnevelt kutyatársától fog tanulni, melyet te, mint gazdi csak megerősíthetsz. Neveletlen kutyáktól is akar majd tanulni, azt pedig neked kell korrigálnod! Pozitív megerősítés, türelem és kitartás, sok jutalomfalat, és egy klikker lesz a legjobb barátod a nevelés terén!

    Ne ijedj meg minden szembejövő kutyától! hagyd, hogy essen/keljen, nem kínai porcelánvázát fogadtál be! Nemcsak jót tesz a kutyáknak, ha kutyatársakra tesznek szert, hanem segít kipróbálni az újonnan szerzett harapásgátlásukat is. Néhány módja annak, hogy a kiskutyádat játszótársakkal ismertesd meg:

    • Futik felkeresése - próbáld olyan időszakban, amikor több a kölyökkutya, kis kutya ne legyen hirtelen túl sok(k) neki. Vannak dömperkutyák a futikban, akik kissé neveletlenek és azonnal lerohanják az újonnan érkezőket. Nem kell ettől berezelni, de érdemes a gazdikat előre megkérdezni! Ne kapkodd fel a kiskutyát az öledbe!
    • Sétaútvonalak megváltoztatása, hogy új ugatós haverokkal találkozhasson (különösen nagyszerű a szociális távolságtartáshoz).
    • Kutya napközibe, kutyaoviba vinni őket
    • Konkrét játszótalálkozók szervezése olyan barátokkal, akiknek szintén van jól szocializált kutyájuk.

    Az is fontos, hogy a kiskutyát emberekkel szocializáljuk. Hagyd, hogy először megismerkedjen néhány új kutyabaráttal és a gazdikkal. Ha lehet, tartsd változatosnak a baráti kört, hogy kiskutyád mindenféle alakú, méretű és korú kutyával és emberrel megbarátkozzon. Tarts mindig kéznél jutalomfalatokat/klikkert, hogy új kiskutyád pozitív asszociációkat alakítson ki az új kutyapajtásaival.

    RENGETEG SZERETET❤️

    Új kiskutyádnak időre lesz szüksége, hogy hozzászokjon az új otthonához és alapvetően mindenhez, ezért légy türelmes, gyengéd és együttérző. Ha eleinte nem mennek könnyen a dolgok, különösen egy mentett kiskutya esetében. Adj neki három-négy hetet, hogy kitörjön a burokból, megismerje az új környezetét/rutinját, és bízzon benned! 

    A kutyád a legjobb barátoddá és a családod teljes értékű tagjává fog válni, de ez valószínűleg nem egyik napról a másikra fog megtörténni. Nem minden kutya származik jó otthonból elsőre, és időre van szükségük, hogy megtanulják, hogy te leszel a végleges, legjob és legmegbízhatóbb emberük, az igazi otthonuk. Bízz bennük, szeresd őket, és bánj velük kedvesen! Sok mindenen mentek keresztül!

    Most már tuti készen állsz, hogy a leghálásabb kapcsolat élvezhesd, mely nem más, mint,

    EGY KUTYA FELTÉTLEN SZERETETE!

    💖🐶🐾

    További cikkeink, amik érdekelhetnek:

    Kutya biztonsági öv/kutyabox: melyik a legjobb 2021-ben?

    Etetés, és eledel választás a gondolkodó homo sapiens-nek

    Ajánlott termékek

    Älterer Post Neuerer Post