GAZDI LETTEM! vol.2

Cikksorozatunk 2. része egy nagyon lényeges témát vesz elsőként górcső alá:

A "tökéletes" állatorvos

A kutyádat kezelő állatorvos megtalálása az egyik legfontosabb döntés, amit valaha is meghozol kedvenced érdekében. Ha még soha nem volt háziállatod, lehet, hogy nem tudod, hirtelen hova vidd szőrös kis barátodat, de ne érezd magad elveszettnek! Kérhetsz ajánlásokat a menhelytől, vagy a tenyésztőtől, konzultálhatsz a környékbeli kutyás barátokkal, nézd meg a Google értékeléseket, vagy kérj tanácsot a helyi Facebook-csoportokban, hogy megtaláld a kutyádnak megfelelő orvost.

FONTOS, hogy pár dologgal tisztában légy e téren! 

Régen egy állatorvos mindent gyógyított ami nem homo sapiens és az útjába akadt.  Manapság ez már inkább hasonló az ember orvosokhoz. Azaz, az első dolog a jó "háziorvos" kiválasztása. Itt a fő szempont, hogy elérhető és közel legyen és megfelelő alapellátásban tudja részesíteni állataidat, idővel ismerje őket kívülről/belülről. Szó szerint. Második a listán, hogy tudd a legközelebbi ügyeletes állatorvost, vagy felszereltebb kórházat, ahol 0-24-ben tudják fogadni a sürgős eseteket.

Az ún. háziorvos esetében fontos, hogy utána érdeklődj pár dolognak:

  • vannak-e sürgősségi eljárásaik - egyes rendelők máshová küldenek, és ez rendben is van, de érdemes tisztában lenni ezzel, és kidolgozni, hogy vészhelyzetben hogyan fogsz odaérni.
  • néhány rendelő meglátogatása (a kiskutyád nélkül) képet adhat a hely hangulatáról. Barátságos a személyzet? Tiszta és jól szervezett a hely?
  • kérdezz utána a hely felszereltségének is. Van-e röntgen, vagy egyéb diagnosztikai eszköz, illetve sebészeti lehetőség. Amennyiben nincs, az nem kell, hogy elriasszon, csak légy tisztában vele, hogy ezekben az esetekben máshova kell mennetek. 
  • már most félve írom le, de kérdezz utána az orvosokról a helyi kutyás közösségben. Azért írom félve, mert ebből mindig komoly vita kerekedhet. Az egyik gazdinak XY megmentette a cicáját, a másiknak rosszul műtötte meg kutyája térdét stb. Szóval itt ezerféle véleménnyel és tapasztalattal fogsz találkozni, de nyilván a nagy számok törvényének értelmében, minél többen dicsérnek egy orvost, vagy egy klinikát és annak személyzetét, valószínüleg annál jobb. Érdeklődhetsz náluk, hogy milyen szemléletű a rendelő: bizonyos állapotok esetén a holisztikus, alternatív módszereket (gyógynövények, természeteses bizonyított hatású szerek, masszázs stb.), vagy a gyógyszereket részesítik előnyben? Jó esetben mindkettőt alkalmazzák megfelelő arányban.

Végül, de nem utolsósorban: a házi állatorvos lényege az, hogy közel legyen, alapellátásban részesítse kedvencedet és (itt a lényeg):  a LEHETŐ LEGJOBB SZAKORVOSHOZ IRÁNYÍTSON HA SZÜKSÉGES, és ilyen esetekben jól tudjon együttműködni az megfelelő kezelés érdekében!!! 

új kutya
fotó: Karsten Winegeart

Első wellness-látogatás az orvosnál

Ha találtál egy nagyszerű (házi)állatorvost, itt az ideje, hogy lefoglald az első wellness-látogatást - és beoltasd a kiskutyádat. 

Az alábbiakra érdemes odafigyelni az első állatorvosi látogatáskor:

  • hozd magaddal az összes papírt a kiskutya korábbi állatorvosi látogatásairól. Lehet, hogy ezeket a menhelytől, vagy tenyésztőjétől kell beszerezned, bár remélhetőleg ezt már odaadták neked, kiskutyáddal együtt.
  • tájékoztasd az állatorvost, hogy mit eszik (mit evett eddig) kiskutyád, valamint milyen finomságokat és kiegészítőket javasol neki.
  • a szőrmók féreghajtására is szükség lehet. Általában a kölyköket 12 hetes korukig kéthetente féreghajtással kezelik. A bolha- és kullancs prevencióra is szükség lehet, a területtől és az évszaktól függően.

Amiket az első vizsgálatkor általában elvégeznek, vagy kérheted is:

  • általános test állapot vizsgálat (ízületek, izmok és testsúly).
  • milyen a kölyök mozgása
  • a tüdő és a szív meghallgatása esetleges születési rendellenességek szempontjából.
  • a bőr és a szőrzet külső élősködők vizsgálata (kullancsok, bolhák és tetvek)
  • látás- és hallásvizsgálat
  • nyirokcsomók megtapogatása, hogy lássák, van-e fertőzésre utaló jel.

MIKROCHIP!!!

Egyrészt kötelező, másrészt a leghasznosabb dolog, amit megtehetsz!

Ha a kiskutyád valaha is elszabadul, vagy elveszik - ezt senkinek sem kívánjuk, de a bárkivel megeshet -, a mikrochip sokkal valószínűbbé teszi, hogy mihamarabb újra találkozol vele!

Amennyiben sokat tervezel túrázni kutyáddal érdemes megfontolnod egy GPS-el ellátott nyakörv beszerzését is.

 

 

Csináltass kutya DNS-tesztet

új kutya
fotó: Ayla Verschueren

Már hazahoztad az új kutyusodat, itt az ideje, hogy megismerd és elkezdj kötődni hozzá! Bár sok mindent megtudhatsz új kedvenced ízléséről, temperamentumáról és intelligenciájáról pusztán azáltal, hogy időt töltesz vele, vannak más felbecsülhetetlen értékű dolgok is, amelyeket most már egy egyszerű fültisztító pálcikával vett nyálminta által is megtudhatsz, hála az állat genetika legújabb tudományos eredményeinek.

Az emberi DNS-hez hasonlóan a kölyökkutya DNS-e is sokat elmondhat róla. Felfedheti egy titokzatos mix egyedi fajtakeverékét, vagy betekintést nyújthat a fajtatiszta kutyája furcsa fizikai tulajdonságaiba. Sőt, még az örökletes vagy fajtaspecifikus betegségeket is azonosíthatja, amelyek a jövőben veszélyeztethetik a kutyát.

Amellett, hogy kíváncsiságodnak eleget tesz, a kutya DNS-eredményei segíthetnek abban, hogy proaktívabbá válj a gondozásukkal kapcsolatban. Ha például megtudnád, hogy az új családtag csípőízületi diszplázia kockázatának van kitéve, állatorvosoddal együttműködve már fiatal korban elkezdhetnéd a korai felismerési szűréseket, és olyan étrendi és életmódbeli változtatásokat eszközölhetnél, amelyek segíthetnek késleltetni (vagy akár megelőzni) a betegség kialakulását. Ezzel a kutya életminőségét a csúcsra járathatod és megspóroljátok a rengeteg állatorvosi vizsgálattal járó stresszt és pénzt.

Vannak itthon is már DNS tesztek:

https://www.kutyadns.hu

Nemzetközileg ezt a DNS-tesztet tartják a legjobbnak:

https://embarkvet.com

Fektess kisállat-biztosításba

Az index.hu tavalyi cikkében nagyjából kiszámolta mennyibe is kerül a kutyatartás itthon. A katasztrofális balesetektől a gyakori betegségekig, egy kutya élete során az állatorvosi ellátásra költött büdzséd a csillagos egekbe is emelkedhet. Ha a kiskutya megbetegszik vagy megsérül, a kisállat-biztosítás segíthet fedezni a kezelésekkel kapcsolatos állatorvosi számlák nagy részét. Mert megérdemli!

Sok embernek eszébe jut, hogy megvegye kiskutyájának az ágyat, a tálat és a nyakörvet, de a kisállatbiztosításról megfeledkeznek. A kisállatbiztosítás fedezi a váratlan orvosi számlákat, ha a kutya megbetegszik, és mivel a megfelelő állatorvosi ellátás gyakran több százezer forintba is kerülhet, érdemes jó fedezetet szerezni. Azt tanácsoljuk, hogy az új kutya megérkezése után minél hamarabb köss biztosítást. A legtöbb biztosító ugyanis kizárja a "már meglévő betegségeket" - más szóval minden olyan betegséget, amelynek a háziállat a biztosítás megkötése előtt jeleit mutatja, még akkor is, ha nem volt szüksége kezelésre. Minél hamarabb kötsz biztosítást, annál kisebb a valószínűsége, hogy később problémáid adódnak a fedezettel.

A kisállat biztosítás még eléggé gyerekcipőben jár nálunk, azonban reméljük hamarosan nálunk is elérhetőek lesznek olyan komoly fedezetű biztosítások, mint az Egyesült Királyságban és Németországban.

Pár itthoni példa (a teljesség igénye nélkül):

Roar.

Aegon kisállat biztosítás.

Cikksorozatunk 2. részét egy olyan fejezettel zárjuk, mely azoknak a gazdi-jelölteknek próbál kis segítséget nyújtani, akik még nem tudták meghozni a döntést.

A megfelelő kutyus kiválasztása

új kutya
fotó: Jamie Street

Egyes fajták, vagy mixecskék jobban illenek hozzád, az életstílusodhoz, mint mások. (Erről részletesebben, kitérve fajtákra, típusokra írunk egy következő cikkünkben!)

Néhány dolog, amit vegyél figyelembe az új kiskutya kiválasztásakor:

Lakás/ház méret: azt hihetnéd, ha kis garzonban élsz, lehet, hogy jobban illik hozzád egy mopsz, mint egy pitbull. EZ NEM feltétlenül IGAZ. Van egy egyszobás lakásod, de csak aludni jársz haza, mert sokat túrázol, sportolsz a természetben? Kicsi a lakásod, de naponta 3x járod az erdő/mezőt akár több órán át? Panellakásod csöpp, de kutyáddal a legnagyobb tutiba jártok, ahol szabadon játszhat veled és társaival naponta többször, több órán át, ha esik, ha fúj? Akkor teljesen mindegy, hogy mekkora a lakás, a lényeg, hogy legyen benne piha-puha pihenőhely számotokra. Lehet órási a kerted, ha a kutyád felé se nézel, ha ő sosem találkozik más társával, ha nem mozgatod le, szomorú, magányos és unalmas lesz az élete. 

Aktivitási szinted: Ha aktív vagy, sokat kirándulsz, esetleg sportolsz a szabadban, ahol kutyád remek társad lehet (futás, cangázás, túrázás stb.), akkor olyan kiskutyát érdemes választanod, aki lépést tud tartani veled (és fordítva), és mindezt örömmel is teszi! Ha egy bújósabb társat keresel, aki órákig tudna veled hencseregni a kanapén, győződj meg róla, hogy az új kiskutyád inkább az ölelkezést kedveli, mint a terepfutást.

Szőrzet vagy szőrtípus: Ha már a gondolattól is megőrülsz, hogy kutyaszőrös lesz a ruháid, a bútoraid, a szőnyegeid és az autód is, akkor olyan kiskutyát válassz, amelyik nem, vagy keveset vedlik. Tudnod kell azonban, hogy egy kevéssé vedlő kutya valószínűleg rendszeres ápolást igényel, ami időigényes és költséges lehet.

Allergia: Előző ponthoz szorosan kapcsolódik: ha te, vagy bárki az otthonodban allergiás a kutyára, válassz hipoallergén kiskutyát. Nem vicc, van ilyen, de azért bizonyosodjatok meg róla, hogy nem lesz gond.

10 év alatti gyerekek: Egyes fajták - például retrieverek, bulldogok, collie-k, amstaff stb. - jobban megfelelnek a gyerekek számára, mint mások.

Hangerő: Mennyi ugatást tudsz elviselni? És a szomszéd? Egyes fajták lényegesen hangosabbak, mint mások, (pl. terrierek, terelőkutyák) és csak rajtad múlik, hogy ezt cukinak találod, vagy az őrületbe kerget. 

Más háziállatok: Akár van otthon cicád, akár azt tervezi, hogy egy nap másik kutyát is tartanál, győződj meg róla, hogy a kiskutya képes lesz beilleszkedni és kijönni más állatokkal. Bármit megenged egy másiknak (pl. golden), vagy inkább levadászná (terrierek). Persze, ha már eleve úgy jön az otthonodba, hogy ott van pl. egy cica.

Fajtatiszta vs. keverék: A helyi menhely valószínűleg tele van mentett kölyökkutyákkal, amelyek közül sokan keverék fajtájúak. A mix kölyökkutyák egyediek, imádnivalók, és kevésbé hajlamosak bizonyos egészségügyi problémákra, mint fajtatiszta társaik. Ha valóban fajtatiszta kölyökkutyát szeretne, a szaporít elkerülése érdekében járj el kellő gondossággal a tenyésztők után kutatva. Ez azt jelenti igen, fizess jó sok pénzt, hogy tényleg egy "jó házból" való, egészséges, humánus tenyésztőtől származzon a kutyus, minden megfelelő papírral és oltással és tökéletes előélettel, amíg a tenyésztőnél van kb. 3 hónapos koráig. Nézd meg a szülőket, szépek, egészségesnek, boldognak tűnnek-e stb. Nem közeli rokonok (nézd meg egészen az ükszülőkig), beltenyészet lehetőségét zárd ki. HOSSZÚ TÁVON NEM FOGOD MEGBÁNNI, MERT EZ LESZ A KIFIZETŐDŐ! Nincs pénzed a megfelelő tenyésztőtől elhozni álmaid kutyusát? Nézz körül a fajtamentőknél, vagy fogadj örökbe egy a kedvenc fajtádhoz nagyon hasonló kutyát:)

Itt megtalálsz mindent, amire szükséged lehet első körben!

Sorozatunk következő részében többek között abban próbálunk majd segíteni, hogy ismertesd meg más családtagokkal új kutyádat, legyen az kétlábú, vagy több, kicsi, vagy nagy!

1. rész: 

GAZDI LETTEM! A legteljesebb cikksorozat, amit olvashatsz erről 2022-ben!

 

 

Ajánlott termékek

Älterer Post Neuerer Post