Koronavírus és kedvenceink a tények tükrében

A hongkongi hatóságok azzal az 1, azaz egy kutyussal ijesztegetnek minket, akit valószínüleg a fertőzött gazdija fertőzött meg COVID-19-el. A kutyusnál alacsony fertőzöttséget mutattak ki, azóta is karanténban van, de nem mutatja a betegség jeleit.

Megpróbáltam kicsit utánajárni mi is lehet az igazság (hah, te naív lüke, te).

A vírus Homo Sapiens-re gyakorolt hatásáról és az aktuális számokról nem szeretnék szót ejteni, megteszi helyettem sok ezer médium.

A hatóságok hivatalos jelentései szerint NEM KELL AGGÓDNUNK emlős kedvenceink jóléte miatt a COVID-19-el kapcsolatban.

Az Állategészségügyi Világszervezet szerint, "nincs jelenleg bizonyíték arra, hogy a kedvtelésből tartott állatok terjeszthetik a vírust. Ezért nem indokolt ezekkel az állatokkal szemben olyan intézkedéseket hozni, amelyek veszélyeztethetik az állatok jólétét"!

Hong Kong kormánya határozottan felhívja a figyelmet, miszerint "a helyes higiéniai gyakorlat fenntartása mellett a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosainak nem kell túlzottan aggódniuk, és semmiképpen sem szabad elhagyniuk háziállataikat"!

Felmerül bennem a kérdés, de ki tenne ilyet? Sajnos pánik helyzetben meglepődtem Olaszországban milyen sokan:(. Kb. egy hónap leforgása alatt 7000-ről 9000-re nőtt a menhelyekre és a telepekre leadott kutyák száma.

Edward Dubovi, a Cornell Egyetemi Állatorvostudományi Főiskola professzora, aki 2005-ben egy kutyainfluenzát azonosító csoporttal dolgozott, elmondta, hogy az emberek alkalmanként átadják a fertőzéseket háziállatuknak és más állatoknak egyaránt (már ha találkoztok személyesen kenguruval, vadkocával, vagy épp tengeritehénnel), azonban ezekben a helyzetekben általában a kezdeti fertőzés megjelenik, de a vírus zsák-kutyába torkollik zsákutca helyett és nem terjed tovább.

Mindazonáltal szerinte (is) bölcs dolog az állatokra terjedő fertőzések megállítása, ezért mindenkinek, aki fertőzött, azt javasoljuk, kezeljétek úgy kedvenceiteket, mint a családtagjaitokat, próbáljátok megakadályozni az átterjedést, korlátozzákátok az érintkezést (igen, ultranehéz tudom), viseljetek otthon is maszkot, és (dobpergés!!!!) mossatok rengetegszer kezet. De komolyan.

Természetesen Esmével, Adorjánnal és Dumával ez nehéz lehet/lesz, bár még nem tudok fertőzöttségről a családban, ahogy Dubovi is kedvesen elmondta saját kutyáiról: "Valószínűleg ebéd óta 19 alkalommal nyalogatták meg a kezem" 

Nézzünk a dolgok mélyére kicsit egy kérdések & válaszok összeállítással.

Mik is a koronavírusok?

A koronavírusok olyan vírusok egy csoportja, amelyek számos tünetet okozhatnak, beleértve az orrfolyást, a köhögést, a torokfájást és lázat. Néhány esetben enyhe, például megfázás szintű, míg más esetekben súlyosabb tüdőgyulladást is okoznak. Általában fertőzött személyekkel való közvetlen kapcsolat útján terjednek.

A koronavírus nevét a felületén levő korona-szerű tüskékről kapta. A koronavírus nemzetcsoport legalább három csoportból áll, amelyek enyhe vagy súlyos bélben, légzőszervi vagy egyéb szisztémás betegséget okoznak. Egyéb ismert koronavírusok a SARS és a MERS.

Vannak-e koronavírusok az állatokban?

A koronavírusok számos házi és vadállat fajban gyakoriak, beleértve a szarvasmarhákat, lókat, kutyákat, macskákat, vadászgörényeket, tevéket, denevéreket és más emlősöket.

Terjedhet-e ez a koronavírus állatokról emberekre?

Noha nem gyakori, a koronavírusok átvihetők az állatokból az emberekbe. A denevérek lehetnek olyan vírusok tározói, amelyek át tudják lépni a fajok közti akadályokat, hogy megfertőzzék az embereket, valamint más házi és vadon élő emlősöket. És a biblikus kígyóóóó..... szegény pára, most jó sokan utálják, pedig nem kellene...

Illetve, ha fertőzött egyén védőfelszerelés nélkül simogatja kedvenced, majd te utána megpuszilgatod ( nem a fertőzöttet, hanem a kutyád, cicád) az nem annyira szuper. Így elkaphatod. Szóval most ne engedd, hogy simogassák!

Az utóbbi két fő, emberre is veszélyes koronavírusban a fertőzés közbenső gazdaszervezeteken keresztül zajlott: az egyik maszkos mandinián, (egyéb nevei az álcás pálmasodró, vagy paguma, vagy cibetmacska) keresztül jutott emberbe  (SARS), a másik egy dromedáron keresztül (MERS).

A 2019-es új koronavírus (2019-nCOV), amelyet hivatalosan COVID-19-ként vagy Corona-vírusbetegségként ismerünk, úgy gondolják, hogy denevérekből származtatható, és egy közbenső állatgazda (a hírös kínai kobra) révén továbbította az embernek. Ezügyben a vizsgálatok továbbra is folynak.

Veszélyeztetett-e a házi kedvencem a COVID-19 koronavírus miatt, vagy megfertőzhet-e engem?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO????:)) szerint nincs bizonyíték arra, hogy a kutyák vagy macskák elkapnák ezt a vírust, vagy más állatokban vagy emberekben a COVID-19 fertőzésének forrásává válnának.

Itt fontos megjegyezni, hogy a vírusok néha megfertőzhetnek egy fajt, de nem okozhatnak betegséget az adott fajban, és nem is átterjedhetnek másokra.

Utolsóként, de nem utolsósorban: SEGÍTSÜK EGYMÁST!

Ha már betegek (máskor is, nem csak a COVID-19-el) vagyunk, kérjük meg barátainkat, családtagjainkat, hogy segítsenek állatkáink ellátásában! Ha pedig egészségesek vagyunk ajánljuk ezt fel mindenkinek, akinek csak tehetjük. Jobb dolgunk úgysem lesz! Ha megfelelően védekezünk (itt most fütyülöm a híres 90-es évekbeli dallamot) és rendszeresen fertőtlenítjük a kutyasétáltatás kellékeit, akkor bátran sétáljunk a szabad levegőn, ahol kevés, vagy 0 ember van! Amennyiben állatorvosi ellátásra szorul valamelyik kis kedvenc, akkor a fent említett módszert alkalmazva, kérjünk segítséget, illetve segítsük embertársainkat ebben is.

Ami még megfontolandó, hogy szőrös (igen még a kínai kopaszkutya & szfinx cicáknak) társainknak is roboráljuk picit az immunrendszerét ezekben az időkben. Én személy szerint, valamilyen DMG szert (Vetri, DMGuard), vagy Béres Minera cseppet adok nekik és igyekszem olyan dolgokkal táplálni mind magamat, mind őket rendszeresen, melyek egészségesek és lehetőleg tiszta forrásból származnak.

Védőoltás létezik cicáknak és kutyáknak más influenza (parainfluenza)- és koronavírusos (CCoV, CRCoV, FCoVmegbetegedés és a bordatella (kennelköhögés) ellen. A CCoV és CRCoV csak kutyáknál, míg a FCoV csak cicáknál kimtatott koronvírus fajta, ami eddig is létezett függetlenül és nem összetévesztendő a COVID-19-el!

Köszönjük a figyelmet. A képek most is általam és rólunk készültek:)

Ajánlott termékek

Neuerer Post