Hogyan válasszak kutyaruhát? Ötletek a választáshoz!

Hogyan válasszunk kutyaruhát?

esőkabátos kutya

Ki gondolta volna 1000 évvel ezelőtt, hogy a kutyákra is ruhát fogunk adni…. hát ők biztosan nem amikor az ember mellé szegődtek.  A háziasítás során történt pár dolog velük az évek, évtizedek alatt…. a kutyák sem a régiek már halljuk gyakran. Az ember igényeihez alkalmazkodó tenyésztés következtében és azért, hogy szőrös barátaink ilyen közel lehessenek hozzánk….. bent a lakásban, akár az ágyunkban, bizony ára van. A kutyák is fáznak. Na nem mindegyik, hiszen ki látott már egy tanyát őrző komondort vacogni, de azért a városban velünk élő „szobakutyák” egy része fázik.

Fázós kutya

 

A másik szempont pedig a gazdi kényelme, hogy őrült macerás egy esős, sáros napon minden séta után lemosni, letörölni, és még meg is szárítani a kutyát, és persze általában „Fifike” sem mindig élvezi ezt a tortúrát.


Na és akkor itt jön a kutyaruha. Ma már számos kutyaruha közül választhatunk. Vannak kutya esőkabátok, kutyaoverálok, kutyamelegítők és ezek mindenféle kombinációja. A négylábas kutyaruha, a bebújós kutyaruha, és az átpántolós kutyaruha.

 

Mutatom melyik kutyakabát mire jó és mikor érdemes azt választanunk!

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

  • Milyen hosszú a szőre és mennyire fázós a kutya?
  • Mennyit tartózkodik, tartózkodunk kint az őszi, téli időszakban? Sokat kirándulunk? Szeret -e kutyánk az esőben, hóban is kint szaladgálni és játszani?

(Zora például utálja az esőt, így olyankor csak addig lenne kint, amíg dolgát végzi, na és amíg Mexi miatt muszáj neki, akit viszont egy cseppet sem zavar a szakadó eső… élmény velük olyankor sétálni 😊 Viszont a havat imádja, olyankor még öregkora ellenére is sokat rohangál kint. )

 Amit még érdemes figyelembe venni:

  • Mennyire tűri az öltöztetést?

Tudom, tudom megszokja és tanítás kérdése az egész. Így van, de ha ez mindkettőnknek egy nagy stressz és tortúra a kutyaruha feladása, akkor egy idő után, hiába van neki a legszuperebb overálja, akkor sem fogjuk ráadni.

  •  Milyen céllal vesszük a ruhát?  Csak az esőtől, sártól szeretnénk megóvni a szőrét vagy fázik és ezért szeretnénk valami meleget ráadni? 

Lássuk a kutyaruhákat!

Mi a Hurtta ruhák mellett tettük le a voksunkat! Egyrészt, mert nagyon jó minőségűek, másrészt sokféle állítási lehetőséggel rendelkeznek, így a legtöbb fajtájú, testfelépítésű kutyára megtalálható a megfelelő méret. Igen, ha a Te legdrágább Kincsed, egyáltalán nem egy standard formájú kutya, akkor is! 😊

Fajták, és melyik mire jó: 

  •  Kutya melegítők, pulcsik: kicsit fázik, vagy keveset van csak kint, vagy ez csak plusz aláöltöző darab lesz
  •  Meleg kutyakabátok, overálok: téli, hideg időben sétákhoz, kirándulásra, vagy nagyon fázós kutyáknak
  •  Kutya esőkabátok. esőtől, széltől, sártól óvja a kutya bundáját, de nem melegíti, lehet alá adni egy aláöltözetnek alkalmas overált, pulcsit. 

Nézzük őket részletesen: 

Kutya melegítők

Vannak azok a kutyaruhák, amik a fázós kutyáknak valók, vagy a rövidszőrük vagy a fázós lelkük miatt.

Ilyen a Body warmer, ami egy karbonszálas kutyaoverál és melegen tartja a kutyát.

Ha nem akarunk kutyaoverált, akkor választhatunk Midlayer jacket-et, ami inkább csak egy kutyapulcsi, de itt is állítható a háthossz és a mellkas és nyakánál is beszűkíthető. Akár a kettőt kombinálhatjuk is, ha hűvösebb az idő.

Ezek inkább átmeneti időben jók, amikor ősszel vagy tavasszal hűvösek a reggelek és esték, de még nappal élvezzük a kinti időjárást vagy aláöltözetnek, ha igazán hidegben is kint van négylábúnk.

Ezeknek az anyaga ugyan valamelyest víz lepergető, de nem vízállóak, így esőben és hóban, nem a legmegfelelőbb kutyaruhák.

Meleg kutyaruhák, kutyakabátok - ezzel folytatjuk a következő részben!

Ha pedig igazán meleg kutyakabátot, kutyaoverált szeretnénk, mert hosszú időn keresztül élvezzük a természetet és a túrázást, akkor jönnek a melegebb variációk:

Az extrém overál a nagyon fázósoknak, amely a legnagyobb hidegben is melegen tartja kutyát. Ez egy szélálló, vízálló, karbonszálas fóliabéléssel ellátott, kifejezetten könnyű és puha viselet a kutya részére.

Gondoltak azokra az agarakra is, akik hosszú lábukkal kilógnak a legtöbb kutyaruhából, ugyanis létezik számunkra is egy rájuk szabott kutyaoverál a Quilted overál. Ez a kifejezetten agárkabátként emlegetett darab, puha, meleg és vízálló, ééééssss magas a nyaka, így az agarak és whippetek kedvenc viselete télen.

Létezik ennek egy kutyakabát verziója is, a Quilted Jacket, nehogy a kis bulldog fajták és rövid lábú társaik ruha nélkül megfázzanak. Anyagra ugyanaz a puha, meleg, vízálló kutyaruha, magas nyakkal, mint az overál változat.

Akiknek pedig nincs se túl hosszú lába, se túl rövid, és talán nem is annyira fázósak, de azért a hideg téli sétákon mégiscsak jól esik a hátukra, mellkasunkra egy kis melegítés, nekik ajánljuk az Expedition parka-t, lélegző – víz- szélálló anyaga, „robosztus” kialakítása mellett mégis lehetővé teszi a hatalmas játékot, mert egyáltalán nem korlátozza a kutyát a mozgásában.  Kombinálható a Body warmer-rel, ha esetleg egy Sarkvidéki túra lenne láthatáron és szükség van még egy plusz rétegre.

Kutya esőkabátok

És akkor elérkeztünk a kutyaruhák következő nagy csoportjához az kutyaesőkabátokhoz!

Itt is széles a választék, vannak az overálok és a lábnélküli változatok is. Érdemes figyelembe venni, hogy a kutyának mennyire hosszú a szőre, általában a hosszabb szőrűekre inkább az overál a jobb, hiszen megspórolhatjuk a napi sokszori lábmosást.

Overálból a Mudventure overál a legnépszerűbb darab mostanság, mert kényelmes, színes és hihetetlen sokféleképpen állítható, könnyű, tartós és időjárás álló anyaga miatt pedig a Gazdik kedvence lett.

Azonban, ha olyan kutyád van, mint nekem Mexi, (utálja az öltözködést), akkor inkább a Monsoon kutyaesőkabát lesz a Ti kedvencetek is. Kényelmes a kutyának, vízálló, lélegző az anyaga, rugalmas és nem susog ééééssss mosógépben mosható 😊 Csak, hogy nekünk gazdiknak is jó legyen! Bár már attól is jó, hogy nem hoz be annyi koszt a szőnyegre a kutya.

A Hurtta kutya esőkabátjai is többféle állítási lehetőséggel rendelkeznek, szinte mindegyiknél állítható a háthossz, a mellkas szélesség, a nyakrész szűkíthető és többségénél a láb hossza is rövidíthető.  

Rendelkeznek fényvisszaverő csíkokkal, nyílással a póráz hámhoz csatolásához, könnyen és viszonylag kicsire összehajthatók és akár ezek is kombinálhatók a Body warmer-rel.

 

Ha ezek után mégsem tudnál választani, hogy Nektek melyik kutyaruha, kutyakabát, vagy kutyaoverál, vagy melyik kombináció lenne a legjobb választás, akkor írj nekünk emailt, a vau@urbanfauna.hu-ra vagy chateljünk az oldalon, sőt telefonon, a +3670 752 0189-es számon, is szívesen segítek megtalálni a számotokra legideálisabb kutyaruhát vagy kutyaruha kombinációt.

 

 

Ajánlott termékek

Älterer Post Neuerer Post