Mire figyelj télen Gazdiként

Mire figyelj télen Gazdiként!

A téli időszaknak is megvannak a maga kihívásai, de persze itt is csak egy kis odafigyelésre van szükség és máris megelőzhetjük a nagyobb problémákat. 

Nézzük mire érdemes figyelni télen, ha kutyát, cicát tartunk!

 

Fagyálló

 Erről már korábban is volt szó, de ilyenkor a téli időszakban, ez jelenti talán a legnagyobb veszélyt az állatainkra! Nem csak a kutyákra, cicákra, de egyéb, a környezetünkben élő élőlényre is. Így ha autónk van, ne csak a saját kedvenceinkre, hanem a többi állatra is figyeljünk és legyünk nagyon körültekintőek, amikor fagyállót, vagy jégoldó folyadékot, téli ablakmosót használunk!

A fagyállót édes íze miatt, az állatok szívesen felnyalják, viszont nagyon kis mennyiség (kb 3 evőkanálnyi meg tud ölni egy 10kg körüli kutyát, egy 3 kg-os cicának egy teáskanálnyi is végzetes). Legyünk óvatosak kutyasétáltatás közben, hiszen bárhol lehet, kifolyt fagyálló folt a parkoló autók körül!

A fagyálló mérgezés tünetei lehetnek:

A felvételt követően 1-2 órán belül az állat olyan, mintha részeg lenne: tántorog, botladozik, bódult, hányingere van (öklendezik, nyálzik).

Néhány órán belül jelentkezik a bódultsági fázis: az állat csöndes, nyugodt, bódult, depresszált állapotban van, látszólag jobban van, valójában súlyosbodik az állapota.

12-72 óra múlva a kialakuló heveny veseelégtelenség miatt az állat általános állapota rossz, gyenge, étvágytalan, esetleg feltűnően sokat iszik.

Nagy mennyiségű fagyálló felvétele esetén úgynevezett tremor (remegés, reszketés),illetve görcsroham alakulhat ki.

Kezelésre van lehetőség, de csak akkor, ha mielőbb orvoshoz kerül az állat!

Ha felmerül a gyanú, hogy kedvencünk fagyállót fogyasztott, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert ilyenkor minden késlekedés csökkenti a túlélés esélyét!

 

Hideg

A téli időszakban az első, amit kiemelhetünk, hogy megterheli kutyánkat és cicánkat, a hideg időjárás.  A kisebb méretű állatok jobban ki vannak téve a hideg veszélyeinek, testük hamarabb kihűl, a végtagok könnyebben sérülnek a fagyban. Ezért figyeljünk oda jobban rájuk! Ha kutyánk, cicánk kint lakik a kertben, akkor mindenképpen gondoskodjunk róla, hogy legyen nekik megfelelően szigetelt házuk, búvóhelyük, ahova a szél, a hideg, a hó ellen be tudnak húzódni. Ha túl nagy ez a hely, akkor nem tudják kellően felmelegíteni, így érdemes a méretekre is figyelni.

A hideg időben a táplálkozást is ehhez kell alakítani, ilyenkor mind a kutyáknak, mind a macskáknak kalória dúsabb étrendre van szükségük, hogy a testük megfelelően tudjon raktározni és felkészülni a hidegre.

Ha pedig benti kutyusunkkal készülünk sétára, kirándulásra egy hideg téli napon, akkor ne felejtsük otthon a kutyaruhát! Ugyanis a lakás 20 fokos melegéből a kinti 0 vagy akár mínusz fokos hidegbe érve mi is fázunk, ha nem vagyunk felöltözve, vagy nem mozgunk, ez igaz a kutyákra is.  A lakásban élő kutyák nem növesztenek akkora téli bundát, mint a folyamatosan kint élő társaik.  Ezért a téli hidegben ők is megfázhatnak. Gondoljunk erre akkor is, ha esőben, hóesésben sokat vagyunk kint és átázik a kutya bundája. Vizes bundában ne hagyjunk kint a hidegben semmiképpen!

Autóban se hagyjuk őt sokáig, hiszen ott is hamar lemegy a hőmérséklet a kinti hőmérséklet szintjére és ott sem mozogni nem tud, hogy felmelegedjen, sem pedig belehelni a teret, hogy melegen tartsa magát.

Hóevés

Vannak kutyák, akik imádják a havat. Az enyémek is ilyenek. Ahogy elkezd havazni és egyre fehérebb minden, rögtön rohangálni kezdenek és azonnal össze mászkálják a szép fehér hótakarót a kertben. Mindeközben pedig beleharap, felkapja és persze le is nyeli a fehér hideg gombócokat, hiszen az olyan jó mókának tűnik és persze akkor éppen az is, de ha ezt sikerült túlzásba vinni, akkor másnapra jön a torokgyulladás.  Köhögés, esetleg fehér, habos hányás előfordul ilyenkor. Néha elég egy kevés méz és rendbe jön, ha nem akkor forduljunk állatorvoshoz, hogy gyorsabban enyhüljenek a tünetek.

 

Mancsápolás

Ebben az időszakban fordítsunk több figyelmet a kutya mancsára. Ha túl hosszú a szőre, a mancs alsó részén és abba beleragad a hó, az igen kellemetlen neki. A jeges út szintén sértheti a talppárnáit. A harmadik, ami ilyenkor komoly gondot tud okozni, a só, amivel a felszórják az utakat, járdákat, a nedves talajon felázott mancsukat, fájdalmasan tudja csípni. Előfordul, hogy kutyánk le sem akarja tenni a lábát utána, mert csípi és az apró szemek rá is tapadnak a talpára. Akkor ott, amit tehetünk, hogy gyorsan letöröljük a mancsát és leszedjük a rátapad szemcséket, otthon pedig minden séta után érdemes áttörölni a mancsukat nedvesen is és lemosni róla a só és különböző jégmentesítő anyagokat, mert lenyalogatva azokat még további problémákat okozhatnak.  Azoknak a kutyusoknak, akik sokat vannak kint, illetve gyakran sétálnak a sózott, jégmentesítővel felszórt utakon, mindenképpen érdemes "cipőt" adni a lábára, ha hajlandó járni benne és elviseli, vagy valami mancsápolóval bekenni a talpát.  Mi ezeket ajánljuk:

Natural Dog Company - Paw Tection® prémium vegán mancsápoló

LILA LOVES IT ∣ bio mancsápoló

 

Cica a motortérben, kerékívben, kocsi alatt

A téli hidegben a cicák is keresik a meleg helyeket, ahova behúzódhatnak, és melegedhetnek.  Az autók motortere, kerékíve, vagy az autó alatt, ahol a kipufogótól van még egy kis meleg is egyike lehet ezeknek, ahova bebújnak, behúzódnak a téli hidegben. Vigyázzunk rájuk is!

Baleset- eltévedés veszély

A jég csúszik, nem csak nekünk, de az állatoknak is. A jégen szaladgálva kutyánk is elcsúszhat és megsérülhet. Ha lehet, akkor keressünk olyan helyet a szaladgáláshoz, játékhoz, ahol nem jeges, fagyott a talaj!

A jégnek és hónak még egy velejárója van, jobban elfedi a nyomokat. Ha kutyánk ismeretlen helyen messzebbre elkóborol, nem biztos, hogy visszatalál, ha a hó, a jég elfedi a szagokat. Bár Neked is biztosan jók a chipjén-en az adatok és van a kutya nyakörvén biléta is a telefonszámoddal, de inkább előzzük meg ezeket a helyzeteket!

Ajánlott termékek

Régebbi írások Újabb írások