GAZDI LETTEM! vol.3

Tanítsd meg a gyerekednek, hogyan bánjon az új kiskutyával!

A kiskutyák nagyszerű tagjai a családnak! Szeretetet, figyelmet és gondoskodást igényelnek minden tagtól, beleértve a gyerekeket is! Ha megtanítod gyerekednek, hogyan kell helyesen bánni az új jövevénnyel, egész életre szóló iránymutatást kap a szeretetről és a tiszteletről egy másik élőlény iránt! Ráadásul számukra ez egy új barátság kezdete!

Nincs is annál jobb, mint látni az örömöt és az izgalmat a gyerek arcán, amikor hazaviszel egy új kiskutyát! Attól a pillanattól kezdve nemcsak a kiskutya, hanem a  gyerek nevelése is elkezdődik. Ha korán megtanulja tisztelni a kölyökkutya igényeit, viselkedését és határait, az nemcsak a kölyökkutya gondozásában lesz nagy segítség, hanem segíthet abban is, hogy gyereked biztonságban legyen, amikor a jövőben más kutyákkal érintkezik!

kutya és gyerek

A kiskutya NEM játék!

Először is, tanítsd meg gyerekednek, hogy a kiskutya nem játék! Ők élő és érző lények,  akiknek szeretetre és gyengéd bánásmódra van szükségük ahhoz, hogy boldog és jól nevelt felnőtt kutyává nőjenek fel. A gyerekek hajlamosak lehetnek arra, hogy bevonják a kiskutyát a játékba, de a fiatal kölyökkutyáknak időre van szükségük, hogy alkalmazkodjanak az új otthonukhoz, az új családjukhoz, és alapkiképzésre is szükségük van, hogy enyhítsék az olyan viselkedési formákat, mint a rágás. Ha egy gyerek egyszerűen csak megpróbálja felvenni a kiskutyát, könnyen megsérülhet egy fiatal kiskutya, ha nem vigyáz, ezért a legjobb, ha megtanítod gyerekednek, hogy ne próbálja meg kezelni a kiskutyát, hacsak nem mutatják meg neki a helyes módját, vagy ha nem az Ön felügyelete alatt teszi.

A kiskutyával való játék helyes módja!

A kiskutyák nem játékok, de élvezik és szükségük van a játékra, hogy megtanulják a jó modort és erősödjön a kötődésük a családjukhoz! Taníts meg gyerekednek pár szuper játékot, amit mind a kutya, mind a gyerkőc élvezni fog. Ilyen a Hozd vissza!, vagy a Keresd! Az ilyen jellegű játékok segítenek a kölyökkutyának az engedelmességi képzésében. A játékidő segít a gyerek és a kiskutya közötti kötődés erősödésében is!

kutya és gyerek

Felügyeld eleinte a játékot! Ne hagyd, hogy a kutyus esetleg kikapja a gyerek kezéből a játékot, botot, mert sérülést okozhat akaratlanul is. Mint sok kölyökkutyánál, néha túlságosan izgatottá és ingerlékennyé válhat a játék, ami olyan viselkedési formákhoz vezethet, mint a harapdálás és az ugrás. Minél jobban belehergeli egy játékba a gyerek a kiskutyát, annál inkább számíthat erre! Tanítsd meg gyerekedet arra is, hogy a kölyökkutyával való érintkezés során legyenek nyugodtak, és hagyják abba a játékot, ha azt látják, hogy túlságosan felpörgött az új tappancsos. Ne ösztönözzék még jobban ezeket a viselkedési formákat. Ehelyett lépjen közbe, amikor ez történik, és mutasd meg a gyereknek, hogy itt az ideje, hogy mindenki szünetet tartson, majd folytassa a játékot, miután a kiskutya néhány percre megnyugodott. 

Erre szuper dolog a nyugisimi alkalmazása is! A kutyát rendkívül lassan végigsimítjuk a fejétől a farkáig. Minél lassabb a simi és minél tovább tart annál jobb. 10-15 mp is lehet, mire egyszer végigsimítod!

Bátorítsd gyerekedet, hogy mindig próbáljanak meg gyengéden bánni a kiskutyával, még játékidőben is! Emlékeztesd őt, hogy az olyan tevékenységek, mint például a kiskutya farkának, fülének húzogatása vagy bökdösése bántóak, és félelmet kelthetnek a kölyökkutyában, ami a kiskutyát reakcióra, fogcsattogtatásra, vagy csípésre késztetheti. Mint a kiskutya nevelésével kapcsolatos sok minden más dolog esetében is, a legjobb, ha amikor a gyerekek az új kiskutyával játszanak, te is jelen vagy eleinte, és készen állsz arra, hogy kedvesen beavatkozz és megmutasd mindkettejüknek, hogyan kell helyesen együtt játszani!

Tanítsd meg a gyerekednek megérteni a kiskutya testbeszédét!

Tanítsd meg őket arra, hogy vegyenek észre bizonyos testi jeleket, amelyeket a kiskutya mutathat. Arra is mutasd meg, hogy saját testbeszédük és cselekedeteik bizonyos viselkedésformákat válthatnak ki a kiskutyából! A futás, a guggolás és a visítás csak néhány példa arra, hogy a gyerkőc a kiskutyát arra késztetheti, hogy üldözze, és talán még el is próbálja kapni a kis cápafogaival, anélkül, hogy észrevenné, vagy szándékosan fájdalmat akarna okozni!

Emellett fontos, hogy a gyerekek megértsék, hogy a kiskutyáknak is szükségük van pihenésre, és nem akarják, hogy mindig megérintsék, átöleljék őket, vagy játszanak velük! Kell nekik az ÉN-IDŐ! Ha a kölyökkutya például ölelés közben mocorog, vonaglik, vagy megpróbál elszaladni a gyerekek elől, tudasd vele, hogy ideje teret adni a kölyökkutyának, sőt, még tovább segíthetsz a kutyusnak azzal, hogy beteszed őt a saját helyére, akár egy fekhely, box, vagy elkerített hely az ahol zavartalanul pihenhet és szundíthat.

kutya és gyerek

A kiskutyák nem tudnak emberi nyelven beszélni, de "beszélnek" az egész testükkel: a szemükkel, a fülükkel, a szájukkal, a farkukkal és a szőrzetükkel. A kölyökkutya teljes testtartása különböző érzelmeket sugároz, például izgatottságot, vagy idegességet. Minden egyes jelzés önmagában többféle dolgot is jelenthet, ezért fontos, hogy megtanuljuk őket, és figyelembe vegyük az egész kis lényt, nem csak egy részét, hogy a legjobban felmérjük, mit érez valójában a kiskutyánk! 

Vond be a gyerekedet a kiskutya gondozásába és nevelésébe!

Az egyik legjobb tanulási tevékenység a gyerek számára, ha bevonod őt a kiskutya kiképzésébe! A gyerek bevonása a kölyökkutya kiképzésébe kommunikációt teremt a gyerek és a kölyökkutya között, valamint bizalmat és vezetői képességet teremt! Ráadásul a kölyökkutya kiképzés a gyerekeknek is jót tesz! A kiskutya összes alapvető engedelmességi parancsának megtanulása és a megfelelő kölyökkutyakiképzési technikák ösztönzik a gyerekek memorizálását, problémamegoldását, és lehetővé teszik számukra az alkalmazkodó gondolkodás fejlesztését. 

kutya és gyerek

Amikor új kiskutyát hozol haza, biztosan lesz egy alkalmazkodási időszak az egész család számára! A kölyökkutyákhoz hasonlóan egy gyerek is rengeteg energiával rendelkezik, és kétségtelenül izgatottan várja majd a kiskutyát, és készen áll a játékra! Egy tökéletes világban azt mondhatnánk, hogy a fent említett dolgok megtanítása a gyereknek elég lenne ahhoz, hogy ne kelljen aggódnod. De ez egyszerűen nem így van! Időbe telik, amíg megtanítod a gyereknek, hogyan kell megfelelően gondoskodni és bánni a kiskutyával, és időbe telik, amíg a kiskutyát jó modorra neveled a gyerekeddel szemben! A felügyeleted, útmutatásod és türelmed szülőként és felnőttként létfontosságú ahhoz, hogy boldog és egészséges kapcsolat alakuljon ki gyermeked és az új kiskutya között!

Következő részben azt vesszük górcső alá, mi a teendő, ha új kutyád nem az első érkező, hiszen a ház jelenlegi uralkodója egy macsinzon macskosz, azaz felis catus, a MACSKA.

Korábbi Gazdi lettem! cikkek:

GAZDI LETTEM! A legteljesebb cikksorozat, amit olvashatsz erről 2022-ben!

GAZDI LETTEM! ⃓ 2. rész

 

Ajánlott termékek

Régebbi írások Újabb írások