Az 4 legjobb kutya mentőmellény 2023

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő,
az ember/kutya strandra jár, mert azért van itt ő!

Itt az ideje, hogy a Dunán, Balcsin, Tisza-tónál, Velencén és még sorolhatnám hol lógjunk, vagy… tudjátok, a tengernél/óceánnál, akármelyik nem szárazföldi tartományban/államban/országban! Csak hagyjátok és élvezzétek, hogy a hullámok hullámozzanak. Azonban fontos, hogy biztonságosan élvezzétek a vízi kalandokat kutyátokkal is.

 

kutya mentőmellény 

Fotó: @kurgo

Sajnos szőrös családtagjaink biztonsági felszerelését gyakran figyelmen kívül hagyjuk. Kisgyermekedet sem engednéd ki a vízre megbízható mentőmellény nélkül, miért ne bánnál ugyanígy négylábú családtagjaiddal is? A vízbiztonság nem vicc, még az erős úszókat is magával sodorhatja az erős áramlat, belegabalyodhatnak a víz alatti növényekbe vagy hálókba, vagy elfáradhatnak attól, hogy megpróbálják folyamatosan a vízből kint tartani a fejüket. Nemrégiben hallottam néhány szomorú történetet kutyákról, akiket elsodort a víz.

 

Az ilyen horrorisztikus történetek miatt gondoltam újra, hogy engedjem Esmét a vízben úszni, játszani. Esmé imád úszni, és totál magabiztos. Annak ellenére, hogy szuper úszó, gyakran kalandozunk a Dunai részeken, ami azt jelenti, hogy a biztonsága érdekében az áramlatok miatt kutya mentőmellényre van szükség. A kutya mentőmellény fő célja, hogy a kutyát a felszínen tartsa, és olyan fogást biztosítson, amely elég erős ahhoz, hogy a kutyát biztonságosan ki tudd emelni a vízből. Alfie-nak víziszonya van. Mexi ugyan tud úszni, de elég viccesen csinálja és néha az az érzésem, hogy mindjárt elmerül, mert úgy csapkod, mint egy fuldokló. Samu, Pepi, Mázli, Ashley jön velünk úszni.
Nagyon sok remek termék van a piacon, és az, hogy mi a legjobb a kutyád számára, attól függ, hogy mi a legfontosabb számodra. Az eddigi teszteléseink alapján összeállítottuk a legjobb választási lehetőségeket elég részletes termékleírásokkal tarkítva, nem kihagyva a biztonsági tippeket sem!
 

A legjobb kutya mentőmellény

A legjobb általános kutya mentőmellény cím elnyeréséhez három fő dologra összpontosítottunk: a mellény megfelelően tartja a kutyát a víz felszínén; van-e stabil fogantyúja és elegendő hasi panelje a kutya vízbe és vízből való kiemeléséhez; a kabát anyagminősége és szerkezete alkalmas-e a kutyák általi normál használatra. Nehéz volt csak egy kabátot kiválasztani, ezért megszegtük saját szabályunkat, és kettőt választottunk! A kettő mellé pedig az idei évben jött egy harmadik is, illetve az egyiknek a tovább fejlesztett változata.

HURTTA LIFE SAVIOR ECO

Ár: 24 900 Ft-tól 

A Hurtta termékei eddig még nem okoztak csalódást, az idei év új fejlesztése náluk a Hurtta Life Savior ECO kutya mentőmellény.  Ezt is leteszteltük, gyorsan Mexivel, hiszen a korábbival is meg voltunk elégedve, kíváncsiak voltunk mivel tud ez többet. 

Fotó::@hurtta

Az első, ami rögtön feltűnt, hogy puhább anyagból készült és jobban testhez simul, mint az elődje. Jobb állíthatósággal rendelkezik, így még könnyebben illeszkedik a kutyára a mellkasrésznél alul, felül és elől is.  Tényleg úgy állt Mexin, mintha rá varrták volna.

A méret kiosztás is pontosabb lett végre, mert a korábbi 10-20kg, 20-40kg-os kiosztás helyett, 10-15kg, 15-20kg, 20-30kg, 30-40kg- os méretek lettek, így sokkal pontosabban kiválasztható a kutyánkra való méret. Korábban mi már egyeztettünk a @hurtta-val a méret problémákról és akkor megígérték, hogy dolgoznak rajta és lám el is készült. :)

Ami még változott, hogy nagyobb lett a felhajtó erő, mert alulra is került a szivacsból, ami szerintünk szuper, hiszen így még jobban fent tartja a kutyát a víz tetején. Ez a tulajdonsága és a tökéletes illeszkedése, rugalmassága kifejezetten alkalmassá teszi arra, hogy a kutya rehabilitációjánál is alkalmazhassuk. 

A felső fogantyú és a széles hasi panel, ami rendkívül hasznos kenuzás és sup-ozás közben, hogy ki lehessen segíteni a kutyát, ha szükséges, megmaradt és most is elég strapabíró. 

Fotó::@hurtta

Egyetlen, amiben kicsit csalódottak voltunk, hogy eltűnt a szuper narancssárga és pirosas szín és helyette lett egy rozsdabarnás, úgy nevezett Buckthorn színű és egy pávazöld - Peacock . Bár ez utóbbi nem is olyan rossz, de nekünk nagyon tetszett a classic narancs színű mentőmellény Mexin.

A Hurtta most is, mint mindig odafigyelt a részletekre, a varrások tökéletesek, a csattok masszívak és sehol nincs lelógó madzag ami zavarná a kutyát az úszásban, pancsolásban.  Ráadásul újrahasznosított anyagokból készült. 

Egy szó, mint száz nekünk ez lett most a kedvenc, bár azért a régi Hurtta Life Savior-t sem dobtuk el, hiszen így több év után is tökéletes állapotban van és szeretjük a classic narancssárga színét is! :)

 

HURTTA LIFE SAVIOR

Ár: 24.500 Ft-tól

A Hurtta Life Savior egyike azon kutya mentőmellénynek, amit teszteltünk a vízen, és azt kell mondanom, hogy jól átgondolt kialakítása és nagyszerű funkcionalitása miatt ez volt a kedvenc. A kabát 3 környezetbarát EVA habpanelből áll (kettő a háton és egy a nyaknál), ami nagyobb rugalmasságot biztosít, mint más márkák egyetlen habdarabja. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy Esmé sokkal rugalmasabb legyen a vízben, és szinte ugyanolyan jól tudjon mozogni, mintha egyáltalán nem viselne mentőmellényt.

 

kutya mentőmellény

Fotó: @hurtta

Ez egy vízen inkább sikló, mint úszó vízi retriever esetében elengedhetetlen:) A habot ebben a mentőmellényben úgy tervezték, hogy a kutya természetes felhajtóerejével működjön együtt, és rendkívül jól lebeg, jobban, mint bármi más, amit eddig teszteltünk. Ez a plusz felhajtóerő Esmé fejét, nyakát és hátát mindig teljesen a vízen felül tartja, és segít neki, hogy úgy cirkáljon a vízen, mint hazája nemes hódjai.

 

Ez a kabát nagyszerű biztonsági jellemzőkkel rendelkezik, mint például a szürke panelek és a szép élénk sárga / narancssárga / piros szín, amely úgy tűnik, mintha magába szívná még a napfényt is, így könnyen észrevehető a vízben. Nincsenek 3M fényvisszaverői, mint néhány más termék esetében, de, ha ti is, mint mi a kutya mentőmellényt elsődlegesen napközben használjátok, a fényvisszaverők nem fognak hiányozni.

 

Az állítható pántok mind szépen beilleszkednek, anélkül, hogy bármilyen lógó nejlon lenne a kutyák evezésének útjában. A nyaki habrész segít a kutyus fejét a víz felett tartani, hogy megkönnyítse az úszást (különösen a háborgó vízben). A Life Savior egy biztonságos pórázrögzítési ponttal is rendelkezik a fogantyún, így a mentőkötelet a vízben lévő kutyához kötheted. Ez például vitorlázás, kenuzás, SUP-ozás esetén nagyon hasznos!

 

Az egyik tervezési jellemző, amely miatt 2 überlike-ot kap, az a hasi panel. A kutya mentőmellénynek ez a jól átgondolt része átfedő patentokkal rendelkezik, amelyek tépőzárral és két nagy teherbírású műanyag csattal rögzülnek, hogy a helyén tartsák azt. Ez a panel rengeteg támogatást nyújt a kutyának, amikor például kiemeled kutyusodat a vízből.

 

kutya mentőmellény

Fotó: @hurtta

Magabiztos voltam, amikor Esmével SUP-oztam, mivel rendkívül könnyen vissza tudtam emelni a deszkára anélkül, hogy megsértettem volna az alhasát. Ez a panel lényegi része minden olyan kutya mentőmellénynek, amelyet vízi outdoor tevékenységekhez használunk, amikor ki kell emelni a kutyust a vízből. A fogantyúja rendkívül strapabíró és szépen varrott. Elég kényelmes megfogni, ami nagyszerű tulajdonság, amikor ki kell segíteni a kutyust a vízből.

 

A Life Savior egy dologban közös az összes eddig tesztelt Hurtta termékkel - rendkívül jól megmunkált, és a részletekre való gondos odafigyeléssel készült. Minden varrás szakszerűen van varrva; minden anyagot nagy gondossággal választottak ki, a gyorsan száradó külső héj poliészter Oxford 300D ripstop anyagtól a könnyű belső úszómagig. A műanyag csatok mind rendkívül erősek, és a nylon pántok is erősek és strapabíróak. Ennek a mentőmellénynek a minősége bizalmat ad nekem, tudom, hogy Esmé biztonságban lesz a vízben. Biztos vagyok benne, hogy amikor visszahúzom őt a SUP-ra, a hasa védve lesz, és teljesen biztos vagyok benne, hogy segít a fejét víz felett tartani, ha elfárad vagy megakad valamiben a vízben.

 

A Hurtta Life Savior 5 méretben kapható, hogy a legtöbb kutyához illeszkedjen. A jelenlegi mérettáblázatban kissé nehéz eligazodni - a fontok kilogrammra való átváltása nem tűnik egyszerűnek, és a mellkasi körméretek nem pontosak. Az állítható pántok és a tépőzár lehetővé teszi a szorosabb illeszkedést, és bár a nyaki rész egy kicsit nagy Atlas számára, még mindig úgy működik, mint egy varázslat, hogy a fejét a levegőben tartsa. Az Urban Fauna megvitatta a mérettáblázat problémáit a @hurtta-val, és dolgoznak egy új mérettáblázat kidolgozásán - egyelőre azt javaslom, hogy a súlyra vonatkozó iránymutatások szerint járjatok el, és forduljatok hozzájuk, ha nem vagy biztos benne, hogy melyik méretet válaszd.

 

kutya mentőmellény

Fotó: @hurtta

A Life Savior minden, aminek egy kutya mentőmellénynek lennie kell: ultrakönnyű, rendkívül úszóképes, szorosan és biztonságosan illeszkedik. Gondosan varrás és nagyon jó minőségű anyagokból áll. Mivel az erős vidám színeket olyan könnyen észrevenni a vízben, biztos vagyok benne, hogy nem fogom szem elől téveszteni kutyatársamat a hullámokban. Ez a mentőmellény sokkal nagyobb magabiztosságot ad Esmének úszás közben, így a vízhez vezető kirándulásaink felszerelési listájának alapvető része.

 

Ez a kutya mentőmellény a legjobb választás neked, amennyiben: kutyádnak, extra segítségre van szüksége úszás közben, a víz erőssége miatt (pl. Duna), vízi sportok közben (SUP, vitorlázás stb), ha már idősebb, vagy gyengébb úszó lévén az úszkáláshoz extra biztonságot szeretnél neki adni.

 

Ez a mentőmellény nem feltétlenül ideális nektek, ha: kutyusod túl nagy vagy túl kicsi ahhoz, hogy beleférjen az 5 méret egyikébe.

 

Kurgo Surf 'N' Turf kutya mentőmellény

Ár: 22.900 Ft-tól

Ez a kabát kiválóan alkalmas parti tevékenységekre. Megfelelő flotációval és néhány ügyes bónusz funkcióval rendelkezik (pl. sörnyitó), de nincs teljes hasi panelje, ami azt jelentheti, hogy a vízből kiemeléshez nem biztos, hogy ideális. Ezt a kutya mentőmellényt a vízbe és a vízbe helyezték a csengőn, és alig mutatott kopást.

 

kutya mentőmellény

Fotó: @kurgo

A Kurgo kutya mentőmellénye egy nagy, zárt cellás habból készült fődarabot használ, amely a mellény nagy részét és a has egy részét fedi, hogy a kutyusokat a vízben való manőverezés közben a felszín közelében tartsa. A mellény felhajtóereje lehetővé teszi, hogy kutyád könnyedén a víz felett tartsa a fejét.

 

A Kurgo Surf 'N' Turf-nek van néhány igazán érdekes tulajdonsága, amelyeket nem láttam egyetlen más kutya mentőmellényen sem. A mentőmellényből eltávolítható a felhajtóhab, így könnyen átalakítható esőkabáttá! A rip stop poliészter héj víztaszító és gyorsan száradó, így viszonylag jól működik, hogy a kutyák hátát szárazon tartsa a szitáló esőben. Ez hasznos lehet, ha egy komolyabb vízi és szárazföldi túra alkalmával megpróbálsz minél kevesebb cipelnivalót csomagolni.

 

A Kurgo kutya mentőmellénye elég nagy túlélő, ha például kutyád a vízből kijövet szeret (akár fűben, homokban vagy… sziklákon) hemperegni. A legtöbb széle jól van varrva, gondosan kiválasztott erős anyaggal. A mellény alján lévő anyag hálószerű, ami lélegzőnek bizonyult az eddigi használatok alkalmával. A sár könnyen letörölhető, és a Kurgo megerősítette, hogy a mellény gépben mosható. Ezenkívül ez a kutya mentőmellény olyan extra biztonsági funkciókkal rendelkezik, mint a fényvisszaverő díszítés és a két fogantyú (egy függőleges és egy vízszintes), hogy segítsen azokban az esetekben, amikor a kutyus megpillant egy kacsát a távolban. A mellény pántjai mind eltűntethető, hogy ne legyenek a kutya útjában. Ez egy kiváló biztonsági funkció, amely megakadályozza, hogy a kutyusod belegabalyodjon és pánikba essen úszás közben.

 

kutya mentőmellény

Fotó: @kurgo 

Vitathatatlanul az egyik kedvenc kiegészítésem ehhez a mentőmellényhez, hogy a 2017-es nyári változatban egy multi szerszám (csavarhúzó, imbuszkulcs, tompa dobozvágó és palacknyitó) található. Őszinte leszek; ez a technikailag felesleges kiegészítő sokszor megmentett már, amikor kempingezés közben elfelejtettem az üvegnyitómat. Sajnos a Kurgo Muck Collarral ellentétben (amely szintén rendelkezik palacknyitóval), a kabát palacknyitóját nehézkes lehet használni, mivel nem elég erős a karom. A multi eszköz használathoz kicsúsztatható, tehát nem póráz rögzítési pontként van kialakítva. De a Kurgo gondoskodik róla, hogy a kabát hátsó részének közelében van egy további (és nagyon biztonságos) pórázrögzítési pont.

 

A legjobb pénztárcabarát kutya mentőmellény

Nem mindenkinek a költségvetése engedi az elsőként említett két kutya mentőmellényt, ezért mindenképpen kipróbáltunk néhány pénztárca barát lehetőséget is.

 

kutya mentőmellény

Fotó: @robinventures

Outward Hound Fun Fish

Ár: 22,01 € (≈7900 Ft) -tól

A Fun Fish kutya mentőmellényt leginkább cukinak lehet leírni, de amikor próbára tesszük, jobb méret lehetőségekkel, jobb fogantyú kialakítással és masszívabb hasi rendszerrel rendelkezik, mint versenytársai ugyanazon az áron. Ha pénztárcabarát megoldást keresel, mivel nem vagy biztos abban, hogy kutyád szeretni fogja-e a vizet, javasoljuk, hogy fontold meg a Fun Fish kutya mentőmellényt.

 

Amint túllépünk az aranyos dizájnon a Fun Fish valójában egy nagyon funkcionális kutya mentőmellény, különösen az árához képest. Narancssárga Ripstop héjjal rendelkezik, amelyre fehér bohóchalcsíkok és bohóchalszemek vannak nyomtatva. A nyomtatást meglepően tartósnak találtuk, a tesztelési időszak alatt (1 nyár) nem sérült meg, és az online véleményekben sem találtunk olyan beszámolót, amely szerint levált volna.

 

A flotáció egy három hosszanti szakaszra osztott habszivacs hátlapon keresztül történik; ezek viszonylag jól hajlanak a kutya háta körül, és elegendő támaszt nyújtanak ahhoz, hogy a kutya mentőmellény ne essen össze, amikor kedvencedet a fogantyúnál fogva emeled. Jobban szeretjük ezt a háromfelé osztott habpanelt, mint a még mindig a Hurtta Life Savior keskeny habszivacs merevítői, amelyek rugalmasabb illeszkedést biztosítanak.

 

kutya mentőmellény

Fotó: @outwardhound

A Fun Fish hasi panelje vastag neoprénből készült, bőséges mennyiségű pánttal rögzítve, és két félig átfogható pánttal van alátámasztva. A pántok rugalmas tartókkal vannak ellátva, de nincsenek tri-glide-ok, amelyek garantálják a csúszás elleni védelmet. Csalódott vagyok, hogy nem adtak hozzá egy ilyen egyszerű biztonsági funkciót, valamint egy teljes kerületű övpántot, de mivel a pántok mögött egy jelentős hasi panel van, kevésbé ad aggodalomra okot ez a hiányosság, amelyet más minőségi kutya mentőmellényeken láttam.

 

A segédfogantyú az általunk kipróbált mellényekhez képest középszerű. Úgy van megvarrva, hogy kissé megemelkedjen, és egy varrott, párnázott fogantyúval rendelkezik, de nincs elég szerkezete ahhoz, hogy teljesen felálljon a könnyű megragadáshoz. Azonban sokkal jobb, mint más modellek, ahol a fogantyúk egy szintben vannak a mentőmellény hátuljával. Érdemes azt is megjegyezni, hogy ha szeretsz pórázt csatolni a kutyádhoz, a vízen, vagy amikor a parthoz közelítesz, akkor vedd figyelembe, hogy ezen a mentőmellényen nincs pórázgyűrű.

 

Mint sok más alsó- és középkategóriás kutya mentőmellény, ez is rendelkezik egy kis úszó állpárnával, hogy a fejet a víz felett tartsa. A hab mennyisége olyan minimális, hogy nagyon könnyen a víz alá nyomhatod, és nincs elég felülete ahhoz, hogy megtartsa a kutyus fejet. Teljesen felesleges része a kutya mentőmellénynek.

 

A legjobb kutya mentőmellény azok számára, akik nem szeretik a kutya mentőmellény viselését:)

Ez furcsa kategóriának tűnhet, de egyes kutyák testérzékenyek lehetnek, és leblokkolnak, ha bármit rájuk teszel, így olyasvalamire vágynak, amely minimális fedéssel rendelkezik, könnyű és rugalmas.

 

EzyDog kutya mentőmellény

Ár: 8.725 Ft-tól

Egyes kutyák természetesen született úszók, és a mentőmellény gondolatától is elfintorodnak. De te jó gazdiként tudod, hogy végül ők is kifáradnak. Miért ne adnál nekik egy kis valami pluszt, hogy tovább bírják a vízben való lubickolást?!  

kutya mentőmellény

Fotó: @ezydog

Ez a mentőmellény azon kevesek egyike, amelyet teljes hasi panel nélkül teszteltünk, és a fő ok, amiért könnyebb lehet a "testérzékeny" kutyák számára. Ha a kutyád megszokta a hám viselését, akkor a legtöbb kutya számára meglehetősen könnyű és zökkenőmentes átmenetnek kell lennie áttérni erre a kutya mentőmellényre.

 

A kutya mentőmellény nagy teherbírású poliészter konstrukcióból készült. Fontos megjegyezni, hogy ez egy úszómellény és nem életmentő eszköz. Az a célja, hogy segítsen a kutyádat a vízben fent tartani, és egy erős fogantyú segítségével szükség esetén segíteni tudj a kedvencednek kijönnie a vízből, de teljes testemelésre nem igazán alkalmas a hasi panel hiánya miatt.

 

Könnyen állítható csatpántokkal rendelkezik a derékszíjnál és az oldalsó részen, valamint egy további állítható csattal a mellkason. Nagyon könnyű a felhelyezése. Bár nem rendelkezik teljes hasi panellel, a neoprén pántok miatt nem tapasztaltunk dörzsölődés vagy irritáció jeleit több órás használat után sem. 

 

kutya mentőmellény

Fotó: @ezydog

A kutya mentőmellény egy praktikus póráz rögzítési ponttal is rendelkezik. Bár egyesek talán nem találják hasznosnak ezt a funkciót, számos felhasználási módja van. A leggyakoribb az lenne, ha átkelne egy folyón. A póráz csatlakoztatása a kutyájához lehetővé teszi, hogy megtartsd őket, ha erős sodrással kell szembenézned. Kezdő úszóknak vagy irányíthatatlanoknak is nagyszerű. Végül, ha egy folyó mentén vagy egy sor tó között utazik, a póráz rögzítési pontja azt jelenti, hogy nem kell a mentőmellényt levennie arra a rövid időre, amíg távol van a víztől.

Általános benyomásom az Ezydog kutya mentőmellényről az, hogy jó! Egy hónapos intenzív használat után nem mutatja a kopás jeleit. Megfelelően arra, hogy kutyádat biztonságban tudd a vízben. Gyorsan megszárad a napon, ami azt jelenti, hogy könnyen tárolható. 

Az EzyDog kutya mentőmellény a legjobb: olyan kutyáknak, akiknek segítségre/bizalomnövelésre van szükségük az úszáshoz, olyan kutyáknak, akik természetes úszók és szükségük van egy kis extra felhajtóerőre, ha elfáradnának.

Az EzyDog kutya mentőmellény nem feltétlenül ideális: különböző testalkatú kutyáknak, életmentésre, vízből való kiemelésre.

  Ahoj!  

További írások, amik érdekelhetnek:

Kutya Biztonsági Öv: melyik a legjobb termék 2021-ben?

Etetés, és eledel választás a gondolkodó homo sapiens-nek

Tavaszi véráldozat

Ajánlott termékek

Régebbi írások Újabb írások