Szilveszteri buli, avagy a rettegés éjszakája?

Szilveszteri buli, avagy a rettegés éjszakája?

 

Nyakunkon az év vége és Szilveszter. Míg az embereknek ez egy ünnepnap, és a nagy bulik éjszakája, addig az állatoknak a rettegés óráit jelenti. Nem csak a közelünkben élő kutya, cica, ló, hanem a környezetünkben élő madarak, denevérek, őzek, rókák, vaddisznók, nyuszik és mókusok és még sorolhatnánk hány állatnak okoz ez félelemmel, rettegéssel töltött órákat, éjszakát, sőt akár napokat.

A trauma, amit ezzel okozunk ugyanis nem múlik el náluk sem másnapra.

Mivel a szokásokon, szabályozáson sajnos nem tudunk változtatni egyelőre, ezért amennyire tehetjük segítsünk az állatoknak átvészelni ezt az időszakot.

Mit tegyünk? 

Szilveszter napján még a délelőtti nyugalmasabb időszakban igyekezzünk lemozgatni, lefárasztani a kutyánkat.  Tehetjük ezt sok fizikai mozgással, nagy szaladgálással és a szellemi képességeit igénybe vevő feladatokkal, sok szaglászás, keresős játékok, logikai játékok, trükk feladatok tanításával, gyakorlásával. A délutáni óráktól, ahogy sötétedni kezd, azonban már számítsunk rá, hogy elkezdődik a durrogtatás.

A kutyán mindenképpen legyen nyakörv, vagy hám és biléta, telefonszámmal ellátva és lehetőleg a chip-en is legyenek rendben az adatok, ha mégis eltűnne, akkor a megtaláló mielőbb tudjon értesíteni bennünket.

A kora esti órákban még egyszer hasznos lehet kivinni a kutyát egy egészségügyi sétára, de ekkor már mindenképpen érdemes pórázon tartani. Ha ekkor még nyugodt, akkor akár meg is etethetjük, mert amikor már fél, pánikol, lehet, hogy nem fog enni sem.

Kinti kutyáknál nagyon fontos, hogy biztosítsunk olyan helyet számára, ahova be tud bújni, ahol 100%-ig biztonságban van, tehát sem megszökni nem tud, sem petárda és tűzijáték nem eshet rá, mellé! Természetesen a legjobb, ha ilyenkor beengedjük a házba, egyrészt, mert ott van a legnagyobb biztonságban, másrészt pedig látjuk, észrevesszük, ha bármi baja van! Ha ez mégsem megoldható, akkor pince, garázs, zárt épület és időnként nézzük meg, hogy minden rendben van e vele!

Sokszor halljuk az emberektől, hogy „egy évben egyszer ki lehet bírni”, szerintünk inkább csak „túlélni” lehet, de egy biztos, ilyenkor a gazda szerepe és felelőssége még inkább fontos, hogy gondoskodjon a kutyája, cicája fizikai biztonságáról, a lelki része más kérdés, bár ebben is nagy szerepe van a gazdi tudatosságának!

A cicák hasonlóképpen retteghetnek ezektől a hangoktól, fényektől, ezért a kinti cicákat is érdemes ilyenkor bezárni, bent tartani erre az egy-két napra!

Mit tehetünk, ha a lakásban is fél a kutya, cica?  (Sajnos nálunk is ez a helyzet, hogy hiába van bent Mexi velünk, akkor is retteg ilyenkor egészen éjjel. )

  • sötétítsünk be, redőnyökkel, függönyökkel, hogy a villogásból minél kevesebb látszódjon
  • kapcsoljuk be a tv-t, rádió-t, zenét, esetleg háztartási gépeket, amik elnyomják a kinti, durrogó hangokat.
  • legyen a kutyának olyan hely, ahova be tud kuckózni (box, nálunk a fürdőszoba ilyen, ahova szívesen bebújik, ha fél)
  • próbálhatjuk lekötni játékkal, LickyMat-el (nyalogatós tál), jutalomfalattal tölthető játékokkal, de van, amikor csak az segít ha szorosan mellettünk lehet. (Nekünk egy bevált trükk van még ilyen esetekre, ha rátesszük a nyakörvet, pórázt és fogjuk, nyilván ez egész éjjel nem opció, de sokszor segít, így valahogy nagyobb biztonságban érzi magát)
  • ha tudjuk, hogy retteg ilyenkor, akkor érdemes az állatorvostól már előre beszerezni a nyugtató készítményt, azonban, ezt mindenképpen csak orvossal konzultálva használjuk! Léteznek ebből gyógynövény alapúak, van, akinél ez is elég, de ilyenkor is érdemes kikérni a saját állatorvosunk véleményét, melyiket javasolja!

 

Ha még nem tudjuk mire számítsunk, mert a kutya még fiatal, vagy csak most került hozzánk és nincs erről információ, hogy milyen reakció várható, akkor is próbáljuk meg a minimálisra csökkenteni a zajokat, és fényhatásokat, ugyanis egy ilyen rossz élmény, hirtelen trauma, hosszú évekre, akár a kutya egész hátralevő életére meghatározhatja a kutya reakcióját.

A legjobb, amit egyébként tehetünk, akár megelőzés szempontjából, akár azért, mert már fél, pánikol a kutya ilyenkor, ha egy képzett trénerrel, kutya viselkedésterapeuta szakemberrel előre, tavasztól elkezdve készülünk ezekre az eseményekre.  

Ezekben az időszakokban az emberek szerepe és felelőssége még inkább előtérbe kerül az állatok iránt!

Kérlek, ha kóborló, ijedt, menekülő kutyát látsz, ne menj el mellette csak úgy!

Szilveszter éjjel most is rengeteg állatmentő, állatvédő lesz szolgálatban, ügyeletben, hogy segítsen befogni, és visszajuttatni a rémült állatokat a gazdájukhoz! Kérlek, segítsük őket azzal, hogy mi vigyázunk a saját állatunkra és biztonságos helyre zárjuk őket és azzal is, hogy értesítjük őket, ha kóborló, menekülő állatot látunk!

Ami fontos Újév napján és az év első pár napján, még mindenképpen számítsunk arra, hogy még előfordulhat durrogtatás, a megmaradt pirotechnikai eszközöket még gyakran elhasználják, legyünk óvatosak a sétáknál!

Jó Szilvesztert és Boldog Új Évet kívánunk Mindenkinek!

 

Ajánlott termékek

Older Post