Veszélyek az őszi időszakban kutyákra és macskákra

2.rész - Veszélyek az őszi időszakban, amik kutyádra és macskádra leselkedhetnek - ezekre talán nem is gondolnál

 

Folytatjuk sorozatunkat, az őszi időszakban felmerülő veszélyforrásokról és arról, hogy hogyan tudjuk megelőzni a őket, mire vigyázzunk és mikor rohanjunk az állatorvoshoz.

 

Láthatóság

Az őszi időszakban már egyre korábban sötétedik, gyakran borús, esős, ködös az időjárás, ami megnehezíti a látást. A kutyák, cicák szeme jól tud alkalmazkodni ehhez, nekünk gazdiknak azonban rosszabb a szemünk, én például szürkületkor és esős időben nem látok annyira jól, a séták egy része viszont már biztos, hogy nem a nappali teljes világosságra esik, így érdemes erre is gondolni a séták alkalmával és megfelelő fényvisszaverős vagy leddel világító hámról, nyakörvről gondoskodni, ugyanis nem csak mi gazdik, de az autósok is nehezebben veszik észre a kutyákat és minket is.

Itt találsz: Molle Led 

 

 

 Időjárás

Nem csak a láthatóság, de az időjárás is változik, akár napon belül is komoly hőmérséklet ingadozásokra lehet számítani, az éjszakák pedig már hűvösek. Így ha cicánk, kutyánk kint tölti a nappalokat és esetleg az éjszakát is, akkor mindenképpen gondoskodjunk megfelelő, esőtől, széltől védett házról számára, ugyan az ő bundájuk folyamatosan alkalmazkodik az időjáráshoz, de a szélben és esőben ők is megfázhatnak, így akár az immunerősítésre is érdemes gondolni.  A benti kutyák részben alkalmazkodnak az időjárás változáshoz a szőrzet tekintetében, azonban mivel a lakásban többnyire meleg van, így kevésbé vastag téli bundát növesztenek, ezért ők a kora reggeli és késő esti séták alkalmával már jelezhetik, hogy fáznak és nincs kedvük velünk sokáig bóklászni, ilyenkor érdemes beszerezni nekik valami ruhát, hogy ne a sétát, a mozgást kelljen lecsökkenteni, hiszen ettől beindulhat az otthoni rombolás is 😊 , mert hát a az energiát valahol le kell vezetni. Az agarak és rövid szőrű társaik kimondattan hálásak a melegebb darabokért, még ha magát az öltöztetést nem is élvezik annyira 😊 Itt találod: Hurtta ruhák

 

 Fűtés

A fűtési szezon beindulásával újabb dolog merül fel, amire nekünk gazdiknak figyelni kell! Egyrészt arra, hogy a fűtés típusától függően, megfelelően kerítsük el a melegítőeszközt, például egy kandalló vagy hűsugárzó esetén nehogy a kutya a közelébe tudjon menni és megégesse magát, esetleg a farkincája be tudjon lógni a kályha, kandalló tűzterében, mert abból csúnya baleset lehet. Ha kölyök kutyánk van, akkor ezek még sokszorosan igazak, hiszen a világot éppen felfedező kölyök esetleg viccesnek találhatja, hogy el-el csenjen egy-két fa darabot a tűzből, veszélybe sodorva ezzel önmagát és az otthonunkat is.

 

 

A központi fűtéses lakásokban érdemes figyelni, hogy mennyire száraz a levegő, hiszen ez nem csak minket irritálhat hanem őt is, neki is jobban kiszáradhat az orra, a bőre, az állandóan legyen előtte friss víz minden évszakban alap elvárás, de ezenkívül, ha kedvencünk többet vakaródzik, a fűtési szezon idején, akkor figyeljünk a bőr ápolására, esetleg kérjük ki kutyakozmetikus, állatorvos véleményét, hogy mivel érdemes ápolni, fürdetni, kenegetni.

 

 

 Őszi egészség

Az időjárás lehűlésével egy-két egészségügyi probléma is előjöhet, ha kedvencünk már idősebb vagy nincs éppen a legjobb formájában. Egyik az allergia, ami ilyenkor ismét felerősödhet, erre a természetes megoldások  (például ilyenek) mellett érdemes kikérni az állatorvosunk véleményét, ha többször kiújul, akkor pedig egy allergia tesztet végeztetni, hogy minél hatékonyabb megoldást tudjunk találni négylábú társunk számára. Egy allergiás kutyával az élet hosszú távon nem egyszerű, ne legyintsünk a problémára, hogy kicsit nyalogatja magát, kicsit vakaródzik, kicsit rágja magát, mert ha sikerül például a mancsát sebesre nyalnia, akkor kialakulhat egy ördögi kör amiből nehéz kikerülni – sebes- nyalja, gyógyítja, viszket – tovább nyalja – még sebesebb – nem gyógyul, stb….. sajnos tapasztalatból beszélek, így óva intelek attól, hogy elbagatellizáld.

A másik probléma, ami ősszel felerősödhet, az ízületi fájdalmak, gyulladások. Ez is inkább az idősebb szőrös kedvenceinket érinti, de egy esetleges diszplázia esetén fiatalabb korban is megjelenhet. A hűvösebb, nyirkosabb idő nem kedvez ennek a betegségnek, ugyanúgy, ahogy az embereknél is, kutyáknál, cicáknál is komoly fájdalommal járhat. Itt is léteznek természetes megoldások, amelyek gyógynövényekkel csökkentik a fájdalmat, illetve vannak maunálterápiás, masszázs megoldások is, melyek enyhíthetik kedvenceink fájdalmas tüneteit, javítva a közérzetüket, de azért javaslom az állatorvosi vizsgálatot, konzultációt, együtt megtalálva a legjobb megoldást négylábunk számára.

 

 Gyümölcsök

Joggal gondolnánk, hogy a gyümölcsök sok vitamint tartalmaznak és milyen egészségesek számunkra, ezért az állatoknál sem okozhatnak gondot, ez azonban sajnos nem így van.

Ugyanis a szőlő tartalmaz mérgező anyagokat a kutya számára. A veszélyes mennyiség a 20gramm/testsúlykilogramm. Természetesen itt is van olyan kutya, aki eszik szőlőt és soha semmi baja nem lesz tőle, talán csak mert nem eszi meg a kritikus mennyiséget és van akinek sokkal kevesebb is komoly problémát okozhat. A helyzetet nehezíti, hogy a kutyák szeretik a szőlőt és szívesen leeszegetik a tőkéről csak úgy maguktól és hát valljuk be nehéz elmagyarázni szép szóval Fifinek, hogy ne egye meg, mert beteg lesz tőle, amikor ott lóg előtte… pont orr magasságban és még finom is. Tehát ha rajtakapjuk, hogy csipeget a tőkéről, akkor kerítsük el, vagy a kutyát, vagy a szőlőtőkét 😊 

Ha pedig evett belőle és a következő tüneteket észleljük, rögtön vigyük az állatorvoshoz:

  • étvágytalanság, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, súlyosabb mérgezésnél kevés vizelet, gyengeség és részeges állapot (úgy jár mintha részeg lenne) , a mérgezés vesekárosodáshoz vezethet.

 

A gyümölcsökkel kapcsolatban még egy lényeges dolog, hogy a földre lehullott, már penészedő és erjedésnek induló gyümölcsök is veszélyesek. Egyrészt a bennük termelődő alkohol miatt, amitől szintén „részeges” lehet a kutya és hasmenést is okozhat, másrészt az erjedő gyümölcsben termelődő tremorgén mikotoxinokat, ha megeszik, izomrángások, remegés és görcsök is felléphetnek.

 

Növényvédőszerek, rágcsálóírtók, molyírtók

Az őszi időszakban a kert gondozásban is egy fontos időszak, így ilyenkor sok helyen kezelik a növényeket mindenféle vegyszerekkel. Ha a saját kertedben használsz ilyeneket, akkor legyél nagyon körültekintő, hogy a kutyád vagy cicád ne tudjon hozzájutni ezekhez, ha másnál jártok, akkor pedig jusson eszedbe rákérdezni és figyelni a kutyára.

A hideg idő a rágcsálókat is közelebb vonzza és igyekeznek ők is a tél beállta előtt melegebb helyet keresni maguknak, így több helyen előkerülhet a patkány méreg, egér méreg a házaknál, de gyakran a hiper-szuper marketek épületének oldalánál is ki vannak helyezve. Ha a kutya vagy macska hozzájutott, minél gyorsabban vidd állatorvoshoz, ugyanis ezek a mérgek többnyire véralvadásgátlót tartalmaznak és minden perc számíthat, hogy sikerül-e időben megállítani a folyamatot. Fontos, hogy itt ne próbálkozz hánytatással, itatással vagy egyéb természetes megoldással, a kedvenced életébe kerülhet, ha nem kerül időben kezelés alá, érdemes a méreg csomagolását magunkkal vinni, vagy lefotózni, hogy az állatorvost tájékoztatni tudjuk pontosan mit evett meg a kutya, macska.

  • Mérgezés tünetei: gyengeség
  • letargia
  • véres vizelet
  • habos-véres nyál
  • habos-véres hányás
  • vértelen íny
  • alacsony testhőmérséklet
  • remegés
  • görcsrohamok
  • halál

A lakásban tartott kutyák, cicák számára inkább a szekrényben elhelyezett molyirtók jelentenek ugyanilyen veszélyt. Ezek a vegyi anyagok naftalinmérgezést okozhatnak, melynek klinikai tünetei:
Gyomor- és bélrendszeri tünetek: nyáladzás, hányás, hasi fájdalom
Neurológiai tünetek: levertség, remegés
Vérképzőszervi tünetek: a vörös vérsejtek rendellenességei
És ritkán szervi elégtelenségek.

 

Fagyálló

A hideg közeledtével az autónkat is elkezdjük felkészíteni a hidegre, így ilyenkor előkerülnek a fagyállós flakonok. A fagyálló édes íze nagyon vonzó a négylábú kedvencek számára, így nagyon kell figyelni. Akár otthon, akár séta közben az utcán parkoló autók környékén előfordul, hogy lecsöppen pár csepp, esetleg kicsit nagyobb mennyiség is, és foltokban, pocsolyákban ott marad a földön. Ha nem sokkal utána esik, akkor kicsit felhígulva, de még tovább ott marad a pocsolyákban. Illetve sajnos nem ritkán előfordul, hogy nem jó akarok teszik ki, fák, bokrok kis oduiba, ahol a négylábúak könnyen hozzáférnek.

A fagyállóban lévő etilén-glikol veszélyes minden állat számára. Egész kevés mennyiség is halálos (kb 3 evőkanálnyi meg tud ölni egy 10kg körüli kutyát, egy 3 kg-os cicának egy teáskanálnyi is végzetes).  Bánjuk vele óvatosan, hogy semmilyen állat ne férhessen hozzá, még a kiürült flakonokhoz sem. Ha észreveszed, hogy a kutya belenyalt a fagyállóba, azonnal irány az állatorvos!

A fagyálló mérgezés tünetei lehetnek:

A felvételt követően 1-2 órán belül az állat olyan, mintha részeg lenne: tántorog, botladozik, bódult, hányingere van (öklendezik, nyálzik).

Néhány órán belül jelentkezik a bódultsági fázis: az állat csöndes, nyugodt, bódult, depresszált állapotban van, látszólag jobban van, valójában súlyosbodik az állapota.

12-72 óra múlva a kialakuló heveny veseelégtelenség miatt az állat általános állapota rossz, gyenge, étvágytalan, esetleg feltűnően sokat iszik.

Nagy mennyiségű fagyálló felvétele esetén úgynevezett tremor (remegés, reszketés),illetve görcsroham alakulhat ki.

Kezelésre van lehetőség, de csak akkor, ha mielőbb orvoshoz kerül az állat!

Ajánlott termékek

Older Post Newer Post