Hűtőmellény 2022-ben? 2023-ban is?

Tavaly írtuk a hűtőmellényekről ezt a posztot, de 2023-as is lesz nyár és meleg.... ezért érdemes most is felkészülni a hőségre!

Sok kutyának bőséges mennyiségű mozgásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges, boldog maradjon és viszonylag jól viselkedjen. Ezt azonban nehéz kivitelezni a nyár csúcspontján, amikor a hőmérő az egekben, azaz kutyameleg van.

Páran meg tudjátok oldani, hogy hajnalban, vagy éjjel menjetek ki a szabadba, vagy épp a tengerparton éltek, ami hűt és/vagy ahol sok az friss levegőt és árnyat adó imádnivaló FA (ültess sokat!). A város azonban ilyenkor pokol. A beton lávaköves út, alig találni árnyas, fás, füves területet a parkokon kívül.

Szerencsére van megoldás: Felszerelkezhettek egy kutya hűtőmellénnyel, hogy kutyatársad kényelmesebben érezze magát, miközben a napon vagytok.

 

kutya hűtőmellény

 

Mik azok a kutya hűtőmellények?

Ezek lényegében olyan mellények, amelyek a párolgás segítségével hűtik a kutyát.

Ez a jelenség rendkívül egyszerű, és szinte minden emberi civilizáció (ki)használta már az egyiptomiak piramisépítése óta. Ezt a technológiát ma is használják mocsárhűtők formájában, amelyek úgy működnek, mint a kis légkondicionáló egységek.

Valójában a párologtató hűtés ugyanaz a mechanizmus, mint, amikor izzadunk. Egy vízcseppnek energiára van szüksége ahhoz, hogy folyékony állapotból gáz halmazállapotúvá váljon. Ezt az energiát a vizet körülvevő levegőből vonják el, ami kis hőmérsékletcsökkenést eredményez. Ha elég vizet párologtatunk el, az így keletkező hőmérsékletcsökkenés jelentős lehet.

Ezt persze úgy is elérheted, hogy egyszerűen megnedvesíted a kutyádat, mielőtt sétálni indultok a tűző napon, de ez fél megoldás, és valószínűleg megszárad, mielőtt a séta véget érne. Ráadásul a víz nem párolog el könnyen a szőrzetből.

A kutya hűtőmellényeket azonban olyan speciális anyagokkal tervezték, amelyek segítenek felgyorsítani a párolgás sebességét. És miközben ez a párolgás segít lehűteni a kutya testét körülvevő levegőt, ami viszont lehűti őt. A legjobb kutya hűtőmellény modellek némelyikénél vezetőképes rétegek is vannak, amelyek tovább gyorsítják a hő elvezetését a kutyából.

Vedd figyelembe, hogy a kutya hűtőmellények jobban működnek száraz levegőben, ahol a párolgás gyorsan történik, mint a nedves levegőben, amikor a párolgás csigatempóban halad.

A kutya hűtőmellények nem igényelnek semmiféle áramot, és használatra könnyen előkészíthetők: Egyszerűen mártsd a mellényt hideg víz alá, csavard ki, és tedd fel a kutyára.

Ha a séta vége előtt megszárad, mindenképp önts még egy kis vizet a mellényre. Amint az összes víz elpárolgott és a bunda is megszáradt, ha nem frissíted fel hűs vízzel a kutya hűtőmellényt, az olyan, mintha adnál rá még egy kabátot a melegben, tehát ront a helyzeten. Néhány gazdi azt is szereti, ha a mellényt rövid időre a fagyasztóba teszi, mielőtt a kutyájára teszi. Ezzel azért óvatosan! a jéghideg mellény nem tesz jót a tüdőnek.

 

kutya hűtőmellény

 

Amire egy jó kutyahűtő mellényben szükséged van

Bár a párologtató hűtés elve nagyon egyszerű elven működik, egyes termékek egyszerűen jobban működnek, mint mások. Ügyelj arra, hogy olyan kutya hűtőmellényt válassz, amely az alábbi jellemzők közül a lehető legtöbbel rendelkezik.

A kutya hűtőmellényeknek megfelelően kell illeszkedniük. Egyes kutyáknak kényelmesebb, mint másoknak, de egyetlen kutya sem szeret olyan dolgot viselni magán, amely nem illeszkedik jól. Annak érdekében, hogy kutyád szívesen viselje új hűtőmellényét, győződj meg róla, hogy olyan választasz, amely megfelel testalkatának, és ügyelj kell arra is, hogy a legjobb méretet válaszd ki. A méret meghatározásakor mindig vedd figyelembe a gyártó iránymutatásait, és a legjobb illeszkedés érdekében inkább a kutya méretei, mint a súlya alapján döntsd el, hogy melyik kutya hűtőmellény lesz neki a legmegfelelőbb.

A kutya hűtőmellényeknek a lehető leghosszabb ideig kell működniük. Egy olyan kutya hűtőmellény, amely 5 perc alatt teljesen megszárad, meglehetősen értéktelen; minimum 15 percig kell párologtatnia ahhoz, hogy megérje a fáradságot.

A legjobb kutya hűtőmellények a nap melegét is visszaverik. Bár a párolgás általi hűtés az elsődleges módja annak, hogy a kutya hűtőmellények csökkentik a kutya hőmérsékletét, néhány jobb tervezésű mellény olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a kutya hátát és oldalát a napsugaraktól, ami még hűvösebbé teszi őt.

Ideális esetben a kutya hűtőmellényeknek fényvisszaverő csíkokkal is rendelkezniük kell. Bár a hűtőmellényt általában napközben fogjátok használni, a nyár csúcspontján a naplemente után is meleg lehet. És mivel mindig biztos akarsz lenni abban, hogy sötétben is könnyen észrevedd a kutyád, ezért érdemes fényvisszaverővel ellátott kutya hűtőmellényt választani.

A kutya hűtőmellényeket úgy kell kialakítani, hogy jól működjenek együtt a hámmal vagy nyakörvvel és a pórázzal. Kutyáját mindig pórázon kell tartania, ha nem zárt területen tartózkodik, ezért olyan hűtőmellényt kell választania, amely együttműködik kutyája hámjával vagy nyakörvével. Néhány dizájn pórázklipsszel rendelkezik, így a mellényt hámként is használhatja.

A kutya hűtőmellényeknek hűvösen és szárazon kell tartaniuk a kutya szőrét. A nedves szőrzet irritáló lehet kutyája számára, és akár bőrproblémákhoz is vezethet. Egy kis nedvesség nem jelent problémát, de kerülni kell az olyan mellényeket, amelyek lehetővé teszik, hogy kutyád szőre átázzon. Minden kutya hűtőmellényre kell önteni vizet és után a felesleget ki kell csavarni belőle alaposan és a maradék nedvesség párolog, ezzel hűtve a kutyust. Ez természetes, de csak a jó minőségű kutya hűtőmellények nem áztatják át teljesen a szőrt.

 

kutya hűtőmellény

 

Hőguta kutyáknál

Ha mi is olyan vastag bundát viselnénk egy nyári napon, mint a szőrmókos barátaink, nehezen tudnánk hűteni magunkat, különösen a forró autóban vagy futás közben.

Amikor nekünk melegünk van, izzadunk. Az emberi test a verejtékezéssel védekezik a túlmelegedés ellen. A kutyák azonban nem izzadnak. Csak a tappancsaikban vannak verejtékmirigyeik, ami segít némi hőelvezetésben, de többnyire csak lihegnek. A lihegéssel a kutya testéből távozik a felesleges hő. Ha a lihegés nem elég, a kutya testhőmérséklete megemelkedik, és ez végzetes lehet, ha nem orvosolják azonnal.

Egyes fajtatulajdonságok miatt a hűtés még nagyobb kihívást jelenthet. A lapos orrú (brachycephalic) fajták, mint például a mopsz, a shih-tzu és a bulldog, nagyobb veszélynek vannak kitéve. Az elhízott vagy sűrű szőrzetű állatok szintén érzékenyebbek. Az idős vagy légzési problémákkal küzdő háziállatoknál nagyobb veszélynek vannak kitéve. Azonban bármelyik háziállat elszenvedheti a hőgutát, ha forró hőmérsékletnek, szellőzés vagy ivóvíz hiányának van kitéve!

A hőguta jelei kutyáknál

  • Megnövekedett pulzusszám
  • Túlzott zihálás
  • Fokozott nyáltermelés
  • Élénkpiros nyelv
  • Vörös vagy sápadt íny
  • Sűrű, ragacsos nyál
  • Depresszió
  • Gyengeség
  • Szédülés
  • Hányás
  • Hasmenés

Mi a teendő:

Ha a hőguta jeleit észleled a kutyádon, az azonnali cselekvés létfontosságú. Gyorsan le kell csökkentened a kutya testhőmérsékletét, hogy elkerüld az agykárosodást, a veseelégtelenséget, a vérrögképződést vagy akár a halált.

  • Azonnal vidd ki a kutyát a hőségből.
  • Alaposan nedvesítsd meg hűvös (nem jéghideg) vízzel. Fontos, hogy a víz hűvös legyen, és ne legyen olyan hideg, hogy reszketést okozzon, ami rontana a helyzeten.
  • Fokozd a levegő mozgását a területen ventilátorral.
  • Ötpercenként ellenőrizd a hőmérsékletét rektálisan.
  • Amint a hőmérséklete 39 ºC alá csökken, hagyj abba minden hűtési módszert, és szárítsd meg teljesen.
  • Tekerd be egy törölközőbe vagy vékony takaróba, hogy ne veszítsen túl sok hőt.
  • Még ha úgy tűnik is, hogy gyorsan felépül, vidd el állatorvoshoz, hogy kivizsgálják. Lehet, hogy kiszáradt, vagy más komplikációk lépnek fel nála.
  • Ne próbáld meg túl gyorsan csökkenteni a kutya hőmérsékletét, vagy ne tedd ki őt rendkívül hideg víznek, mert ez sokkot okozhat a szervezetében, és számos egyéb komplikációt okozhat.

 

kutya hűtőmellény

 

Hőguta megelőzése

"Egy fillér megelőzés többet ér, mint egy forint gyógymód". A hőguta esetében ez nem is lehetne igazabb. A legokosabb, ha gondoskodunk arról, hogy kutyánk eleve védve legyen a hőguta ellen.

  • Soha ne hagyj kutyát parkoló autóban. A kutyák 15 percen belül meghalhatnak egy parkoló autóban.
  • Gondoskodj arról, hogy a kutyának mindig legyen elegendő ivóvize. Meleg napon többre van szükségük, ezért már egy sétára is vigyetek magatokkal vizet.
  • Kerüld a kutyasétát a hőségben.
  • Amennyiben nincs, vagy nem szeretnél kutya hűtőmellényt, fújd le vízzel, hogy hűvösen tartsd őt. Ezt sokszor ismételd.
  • Biztosíts árnyékot és szellőzést. Legyen helyük a ház vagy a kert leghűvösebb részében.
  • Ha sűrű a szőre, fontold meg a nyári nyírást, hogy segíts neki hűvösen tartani magát.
  • Azonnal fordulj állatorvoshoz, ha nem reagál a lehűtésre tett erőfeszítésekre.

Kutya hűtőmellény ajánlataink - azaz a legjobbak a piacon

kutya hűtőmellény

HURTTA COOL WRAP

Ár: 15.500 Ft-tól

A Hurtta Cool Wrap hatékony hűtést biztosít a kutyák számára, minimalizálja a testhőmérsékletet és a legmelegebb időben is kényelmet biztosít. Egyszerűen áztasd a mellényt hideg vízbe, nyomd ki a vizet belőle, és máris kész a hűtésre.

A mellény hűsítő belső rétege nagy teljesítményű mikroszálból készül, amely a nedvességből súlyának többszörösét szívja fel. A vékony mikroszálak figyelemre méltó nedvszívó képessége megteszi azt, amire a hagyományos szövetek nem képesek, így hosszabb ideig tartó hűsítő hatást eredményez. A mellény háromdimenziós hálós szövete irányítja a légáramlást, így a nedvesség elpárolog a hűsítő rétegből, míg a bélés technikai, nedvességelvezető kötése még nedves állapotban is kényelmes érzést biztosít.

A Hurtta Cool Wrap úgy lett kialakítva, hogy a kutya testének azon területeit takarja, amelyek fokozzák a hűtést, nevezetesen a mellkast és a nagy ereket, valamint a tüdőt. Ahogy a keringés zajlik, a mellény hűtőhatása szétterjed az egész testben, így a kutya hűtőmellénynek nem kell a kutya testének nagy részét fednie. Ajánlott olyan kutyáknak, akik nagyon mozgékonyak és minél kisebb kutya hűtőmellényt szeretnének magukon tudni:) 

 

kutya hűtőmellény

KURGO CORE

Ár: 16.900 Ft-tól

 

Mi a különbség a Kurgo kutya hűtőmellény és a Ruffwear kutya hűtőmellény között?

A Kurgo és a Ruffwear kutya hűtőmellény nagyon hasonló. Nézzük mik a különbségek.

  • Hasonló hűtési időtartam - a Kurgo a honlapján azt írja, hogy körülbelül 30 percig, de mi úgy tapasztaltuk, hogy körülbelül 45 percig hasznos - és ugyanez a helyzet a Ruffwear hűtőmellény esetében is. Attól függ, hogy hol vagy, milyen az éghajlat és mennyire van meleged.
  • A Kurgo hűtőmellény anyaga egy kicsit puhább/rugalmasabb.
  • A Ruffwear hűtőmellénynek kék és sárga csíkjai vannak, míg a Kurgo mellény egyszínű.
  • Mindkettő a könyök mögötti két műanyag csiptetővel rögzíthető, és egyiknek sincs állítható nyaknyílása.
  • Mindkettőnek van egy póráz-pontja (azaz egy lyuk a vállak között), amely a pórázt a hámhoz rögzíti, ha a hűtőmellény alatt viselik
  • A Kurgo kedvezőbb áru, mint a Ruffwear

Ezzel azt hiszem nagyjából mindent leírtunk, amit agy kutya hűtőmellényről és a hőség veszélyeiről le lehet írni:)

Vigyázzatok magatokra és szuper nyarat nektek!

Namaste

Ajánlott termékek

Älterer Post Neuerer Post