Etetés, és eledel választás a gondolkodó homo sapiens-nek

Magamból kiindulva arra gondoltam nem árt tiszta vizet önteni az eledeles tányérba. Ahogy az élősködők elleni harcban, úgy az eledel kérdéskörével kapcsolatban is megjártuk a magunk kálváriáráját Esmével. 

Mindannyiunknak fontos, hogy kedvencünk minél tovább és egészségesen éljen mellettünk. Ennek egyik legfontosabb alapfeltétele, ahogy az ember esetében is, a minőségi, kiegyensúlyozott, természetes alapanyagú tálplálkozás. Kedvencedet nemcsak a környezeti hatások, hanem egyre nagyobb mértékben az eledelek összetevői is károsítják. A bennük gyakran található tartósítószerek, adalékanyagok és kémiai maradványok együttesen felelősek olyan betegségekért, mint a daganatok, vese- és májkárosodások, az izom-, és csontrendszeri károsodások, termékenységi rendellenességek és allergiák. A legtöbb kutyaeledel alacsonyabbrendű alapanyagból készül, főleg gabonafélékből, csontlisztből és zsírokból.

A legtöbb eledel gyártót nem érdekli, hogy mely nyersanyagokból nyerik a tápanyagokat. Nekik nem számít, hogy a vitaminok a takarmányban lévő almából vagy egy kémcsőből származnak. Az sem számít, hogy milyen tápanyag-sűrűséggel rendelkeznek a természetes alapanyagok - azaz hogy alacsony minőségű húsliszt vagy jó minőségű izomhús került-e feldolgozásra. Ezért az eledeleket gyakran tápanyagokkal 'fűszerezik', hogy megfeleljenek a kívánt értékeknek. Általános eljárás a hiányzó tápanyagok és mesterséges ízek permetezése az eledelre. Mivel legtöbbször kémiai adalékanyagokat használnak, amelyeknek nemcsak a biohasznosulása kérdéses, ez egyszerűen sértés az érzékszervekkel rendelkező lények számára! Ráadásul nem szükséges és nem természetes az sem, hogy ugyanabban a mennyiségben visz be magnéziumot, mangánt vagy épp B12-vitamint kedvenced minden nap. 

 

Fotó: Laura Chouette

Hűséges társam 1-2 éves koráig orvos javaslatára házi koszton, majd kb. két éves korától általam készített, majd amikor már kapható volt előre gyártott, nyers, BARF menükön éldegélt boldogan. 

Majd jött egy kis fosi. Mit nekünk egy kis fosi, itt a jó öreg Bolus A. majd az mindent megold. Így is lett. Majd egy idő múlva megint jött egy kis fosi, míg komoly, ki-, és hosszantartó F.O.S. nem lett belőle. Jó, akkor allergiás, nincs több szárnyas, kizárólag hal, bárány, nyúl, főtt sertés, marha jöhet szóba. Kitartó kísérletezésünk eredménye ugyanaz lett. Kérlek titeket, ne érjen minket semmilyen okoskodó, negatív hozzászólás már ezzel a múltbeli időszakkal kapcsolatban, mivel tényleg mindent előírás szerinti ideig, adagban, elkészítési módban, orvosi utasítások szerint tettem. Mai napig nem tudja semmilyen dietetikus, orvos, hogy mitől alakult ki, hogy már nem tolerálja a nyers ételt a pocija és a bélrendszere. Józan paraszti eszemet és újabb orvosi tanácsokat követve gondoltam, akkor innentől kezdve főtt kaját kap  rizzsel (még jobban fosatta), és egyéb gluténmentes, egészséges gabonával. Kivéve persze a csontot, amit főtten ugye nem adhattam, így őrölt verzióban adagoltam. Pár hónap elteltével újra jött a konzekvens hasmenés. Oké, hát éhenhalni nem halhat, akkor marad a táp. Megpróbáltam nem gondolva pénztárcámra a lehető legjobb 'prémium' előtagú, szigorúan gluténmentes főleg száraztápokat adni neki és láss csodát: folyamatosan gyönyörű a K.A.K.I.-ja (igen lehet ilyet mondani;D)!

Viszont minden egyes táp vásárlás során lelkiismeret furdalásom volt, hogy nem feltételnül azt kapja, ami neki fajilag a legmegfelelőbb. A mai napig nem tudom az igazságot, de az évek alatt utánajártam a sokszor mocskos eledeliparnak és a szeretetem, a pénztárcám és a legjobb tudásom szerint a lehető legjobbat adom Esmének, amit szervezete fel tud dolgozni.

Kíváncsi vagy mi az? Először nézzünk egy pici, de velős áttekintőt ∣ fontos, hidd el, de ha már képben vagy, ugord át ezt a részt.

kereskedelemben kapható kutyaeledel 5 fő típusa érhető el: nedves, száraz, hidegen sajtolt, előre főzött és nyers (barf, prey). Ezek megkülönböztethetőek az előállításuk módja és nedvességtartalmuk alapján. Mindezen választék mellett nehéz és frusztráló annak eldöntése, hogy mivel is etesd kedvencedet.

Tehát, melyik a legjobb kutyaeledel? (dobpergés....)

Nincs helyes válasz, mivel minden kutya másképp reagál az ételre, annak feldolgozási változataira, ahogy Esmé esetén is látszik és az alábbiak közül ezek is mind fontos szerepet játszanak az eledel választásban:

- mennyire aktívak? (pl. élvezik-e a hosszú sétákat és a barátokkal való játékot, vagy inkább az egész napos szunyókálást élvezik kedvenc helyükön?)

- vannak-e emésztőrendszeri problémáik (pl. bélgyulladás, pancreatitis, egyéb hasnyálmirigy problémák stb.)

- van-e bármilyen más egészségügyi problémájuk (pl. hólyagprobléma, vesebetegség, májbetegség stb.)

- van-e bármilyen orális vagy fogászati ​​problémájuk (pl. állkapocs-problémák, hiányzó fogak, fogbetegség stb.)

- hány éves és milyen méretű vagy fajta kutyus.

 

Fotó: Yogiraj Banerji

Ennek tudatában fontos, hogy gyorsan átnézzük mi az az öt eledel típus, hátha segít eldönteni, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb kutyusodnak, cicádnak. 

1. SZÁRAZTÁP (nedvességtartalom 6-10%)

A húst és az egyéb szárított összetevőket összekeverik, majd finoman megőrlik. Ezután vizet és gőzt adnak a száraz keverékhez, hogy tésztaszerűvé váljon, majd ezután egy extrudálásnak nevezett folyamat következik magas nyomáson és hőmérsékleten (általában körülbelül 100°C körül). Ez eltávolítja a keverék víztartalmának nagy részét, és biztosítja, hogy a keverékben felhasznált gabonafélék (amiből általában nagy mennyiségben tartalmaznak) megfelelően főttek és könnyen emészthetők legyenek. Gabonamentes változatnál ugyanez a módszer, csak gabonák helyett legtöbbször borsófehérje port raknak az állag eléréséhez.

Ezt a sült tésztát ezután apró darabokra vágják, amelyeket már mindannyian ismerünk, és bevonják az elvesztett vitaminokkal, zsírokkal és mártással. Ezt az élelmiszer-előállítási módszert először az 1950-es években vezették be, és a ma napig népszerű. Mert olcsó.

Előnyök:

- nagyon egyszerű és kényelmes raktározni, adagolni mivel nincs rendetlenség, és könnyű mérlegelni a kutya számára szükséges pontos mennyiséget. Ez hasznos lehet, ha megpróbálja ellenőrizni a kutya súlyát.

- a feldolgozás során alkalmazott magas hőmérséklet miatt a keverékben található olajok és zsírok csak a végén kerülnek hozzá, így következetesen és mindig azonos mennyiségben adagolhatók. Ez előnyös lehet olyan betegségben szenvedő állatkáknál, ahol fontos az alacsony zsírtartalom folyamatos megtartása: pancreatitis vagy hiperlipidémia (magas zsírszint a vérben).

- előállításához használt magas hőmérséklet biztosítja, hogy minden olyan ‘csúnya’ baktérium vagy más parazita elpusztuljon, amelyek a nyers összetevőkben lehetnek, így ebből a szempontból biztonságos.

- segíthet a fogkő és a plakk felhalmozódásának csökkentésében, no de ez máshogy is megoldható.

Hátrányok:

- alacsony hústartalom a legtöbb tápban, friss hús helyett húsliszt használata. Kivételek vannak (Ac, Or, ND...).

- a feldolgozás során alkalmazott magas hőmérséklet miatt a nyersanyagokban lévő tápanyagok megsérülhetnek vagy elveszhetnek, pl. enzimek, bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és zsírok.

- hűvös környezetben és légmentesen lezárt tartályban kell tartani, mivel a hozzá permetezett vitaminok és zsírok a levegővel való érintkezés során, az oxidáció miatt gyors romlásnak indulnak.

- alacsonyabb víztartalma miatt nagyon fontos, hogy rengeteg friss vizet kapjon kedvenced!

- a száraz darálék általában megduzzad a gyomorban, mivel felszívja a gyomornedvet, és a gyomor tetejére úszik. Ez problémát jelenthet nagyobb testű és mély mellkasú kutyáknál, ők hajlamosak a felfúvódásra és/vagy a gyomor csavarodásra (gyomor dilatáció-volvulus). 

2. NEDVESTÁP (nedvességtartalom 70–80%)

Konzervdobozokban, vagy alumínium tasakokban érkezik, és sokkal nagyobb víztartalommal rendelkezik a többihez képest - egyes esetekben akár 80%! Az összetevőket összekeverik és kenyérrel(!) összefőzik. A kenyeret darabokra aprítják és mártással vagy zselével keverik össze - ez segít, hogy egybeálljon a táp. Majd belehelyezik a dobozokba, tasakokba és végül hőkezelésen megy keresztül, melynek célja, hogy minden olyan „szemét”, mint a baktériumok, paraziták és penészgombák távozzanak az örök ganéjmezőkre.

Előnyök:

- víz miatt nem kell nagyon aggódnod. A táp nagy része víz, így egyszerre adsz enni és inni is kedvencednek. (nehogy komolyan vedd: legyen mindig friss és különálló vizes tálja kis barátodnak.)

- a magasabb víztartalom nagyon hasznos lehet, ha kutyádnak, cicádnak olyan problémái vannak, mint például a hólyaggyulladás vagy vesebetegség.

- a száraztáphoz képest a jó minőségű nedvestáp gazdag zsírokban és fehérjékben, ez ízletesebbé is teszi, így kiválóan alkalmas válogatós evők elcsábítására.

- mivel puha és minimális rágást igényel, ezért kiváló táplálékként szolgál azoknak, akiknek állkapocsproblémái vannak, hiányoznak fogaik, vagy akik épp lábadoznak egy betegségből.

- a hő-sterilizálási folyamatnak köszönhetően biztos lehetsz abban, hogy mentes a baktériumoktól, gombáktól és parazitáktól.

- használhatod magában, vagy kiegészítő ételként, és száraztáphoz keverhető.

Hátrányok:

- kevésbé kalória-sűrűek, mint a száraztápok, és sokkal nagyobb mennyiséget kell adnod, hogy kielégítse kedvenced napi tápanyagigényét - ez kevésbé gazdaságos.

- a nagyobb fajtájú kutyáknak a gyomra aránylag kisebb, mint a közepes és a kisebb fajtájú kutyusoké, fennáll a kockázata annak, hogy megtelnek, még mielőtt felveszik a megfelelő tápanyag mennyiséget - Esménél ilyen nem fordulhat elő;). Ez a probléma tapasztalható a kölyökkutyák esetében is, mivel nagyobb tápanyag igényük van a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez.

- magasabb zsírtartalma miatt figyelemmel kell kísérned kedvenced súlyát. Sok kutya nagyon gyorsan képes falni a nedvestápot, amelyet néhány gazdi az éhség jeleként foghat fel, de tévedhet és elindul az elhízás folyamata. 

- könnyen tapadnak a fogakhoz, növelve ezzel a fogászati ​​betegség kialakulásának kockázatát.

- a feldolgozás során alkalmazott magas hőmérséklet miatt a tápanyagok és vitaminok elveszhetnek, sérülhetnek, így szükség lehet további vitaminok és ásványi anyagok pótlására.

3. HIDEGEN SAJTOLT eledel (nedvességtartalom 12%)

A lényegi különbség a száraz-, és nedvestápokhoz képest, hogy feldolgozásánál sokkal alacsonyabb hőmérsékletet alkalmaznak. A húst, a zöldségeket és az előfőzött gabonaféléket (ha tartalmaznak) összekeverik hidegen sajtolt olajokkal és gyógynövényekkel. A keveréket ezután 45℃-on ‘hidegen’ préselik, csak néhány másodpercig így kapjuk a kemény kis falatokat.

Előnyök:

- a feldolgozás módja miatt a hőérzékeny enzimek, a húsrostok, a zsírok és a vitaminok megmaradnak.

- a természetes alapanyagok aromáinak és ízének megőrzése miatt sokkal ízletesebb - tehát nincs szükség étvágygerjesztő és más adalékanyagokra.

- a nyers ételek legközelebbi ‘rokona’.

- megfelelő táp minden olyan kutyus számára, aki hajlamos a puffadásra és a gyomorcsavarodásra, mivel a hidegen sajtolt darabok a gyomorban finoman lebomlanak.

- a húsrostok megmaradnak, így a hidegen sajtolt ételek textúrája és emészthetősége szempontjából a legközelebb állnak a nyers ételekhez.

Hátrányok:

- eltarthatóságuk ideje rövidebb, körülbelül 6 hónap.

- nehezebb beszerezni.

- korlátozott számú ízvilággal rendelkezik, kevesbá alakítják a kutyák életformájához, életkorához, fajtájához.

 

 

Fotó: Paul Trienekens

4. FŐTT eledel

Itt a feldolgozás ugyanaz, mint, amit mi is teszünk az ételünkkel. A nyers alpanyagokat megfőzik és tálcákba adagolják, vagy mi magunk megfőzzük otthon. 

Előnyök:

- a főzés hőkezelés, így káros patogének, például baktériumok (szalmonella, campylobacter, e.coli) és paraziták nincsenek jelen.

- nem kell hozzáadni ízfokozót, mesterséges adalékokat.

- szinte minden kutya imádja.

Hátrányok:

- a főzés miatt a hőérzékeny tápanyagok, nyomelemek, vitaminok elvesznek.

- nagyon macerás elkészíteni mindennap

- vannak kutyák, akiknek hasmenése van tőle

5. FAGYASZTOTT és NYERS eledel (nedvességtartalom 25–35%) ∣ barf, prey

Fagyasztott hús, gyümölcs és zöldség, (néha szénhidrát) táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott keverékéből állnak. A feldolgozás minimális, nagyon gyors és egyszerű. Először a friss nyers húst aprítják, majd összekeverik különféle friss összetevőkkel, beleértve az előfőzött szénhidrátokat (például rizs vagy édesburgonya), diókat, olajokat, gyümölcsöket és zöldségeket. Az elegyet ezután a végső rög alakjába öntik és becsomagolás előtt fagyasztják.

Előnyök:

ami kereskedelmi szinten létezik ez a legoptimálisabb és legkiegyensúlyozottabb táplálás, ha megfelelőek az arányok. 

- ez áll a legközelebb a frissen elfogyasztott prédához.  

- a gazdiknak a legtöbb húsfajtánál nem kell kezelniük a nyers húsokat.

- a nyers alapanyagok táplálkozási integritásukat szinte teljes egészében megőrzik.

- nem kell hozzáadni ízfokozót, mesterséges adalékokat.

- szinte minden kutya imádja.

Hátrányok:

- a zsírszint tételenként változik, és nem garantálható, ennek oka a húsösszetevőkben található zsír természetes változása. 

- mivel a nyers ételek feldolgozásában nincs hőkezelés, így a káros patogének, például baktériumok (szalmonella, campylobacter, e.coli stb.) és paraziták lehetnek jelen. Sok kutya lazán leküzdi ezeket, hiszen a humánszar evést is zökkenőmentesen túlélik. Ezek a bacik azonban ártalmasak lehetnek rád nézve és kedvencednek is, ezért megfelelő higiéniát kell alkalmazni. Több orvos véleménye, hogy emiatt felületi hőkezelés nem ártana egyéb nyers húsnál sem. Csontot ne főzz. Sertést és vadat nyersen NE etess.

- rendszeresen elfelejted kivenni a mélyhűtőből és szegény Morzsi, Folti, Fifike.... még várhat a kajájára egy darabig.

-  kényelmetlen és bonyolult nyersen táplálni, ha nincs elég nagy fagyasztód (nem mindenkinek fér el több száz kg-os fagyasztó a lakásában), ha épp vakációztok stb. Ha te magad állítod össze, figyelni kell mindig az összetevők arányaira. Nem olyan pikk pakk eccerű, ahogy az instagram fotókon látod.

- az átállás más tápról nem feltétlenül kellemes az elején, jöhet a hasmenés és a sok puki. Adj ilyenkor több bélflóra barát bacit (joghurt, kecsketej).

-  a BARF diétának tápanyaghiány vagy -túladagolás lehet a következménye

Az NYERS etetés ortodox hívei maguk készítik el a menüt, alapvetően emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagokból ( az előre elkészített fagyasztott változatok csak állati fogyasztásra alkalmasak). Maguk adagolják a friss zöldséget, gyümölcsöt, olajakat és egyéb fontos összetevőt. Minden elismerésem és tiszteletem az övék. Ez szuper abban az esetben, ha kutyusod, cicád állapota engedi. Ez a fajta etetés sok betegséget (pl. allergia) gyógyíthat, vagy el is mulaszthatja. A nyers etetésről bőven áll információ a rendelkezésre szakértőktől, így nem is mennék bele ennek részletes taglalásába, mit-hogyan-miért-jébe. Google, a 'barátod' segít ebben.

Ha terhes vagy, illetve az idősebbeknek és /vagy a sérült immunitású személyeknek (például kemoterápiában részesülőknek) további óvintézkedéseket kell tenniük, vagy kerülniük kell a nyers eledelek kezelését!

Mivel ezt már Esmé nem bírja, végezetül jöjjön a mi választásunk:

5.1 SZÁRÍTOTT, NYERS eledel (nedvességtartalom 1-4%) ∣ barf, prey 

A szárított, nyers eledelt kétféle módon állítják elő. Az egyik a szublimációs kémiai eljárás (ez a fagyasztva szárítás). Ez lehetővé teszi, hogy a jég gázzá váljon, így távolítják el a nedvességet az összetevőkből anélkül, hogy megváltoztatnák a kémiai szerkezetüket. Az első lépés a nyers keverék fagyasztása; ezután óvatosan, nagyon lassan melegítik alacsony hőfokon, miközben vákuumozzák a víz eltávolításához. Végül a keveréket finoman, levegőn megszárítják, mielőtt becsomagolják és lezárják.

A másik módszer a levegőn történő lassú szárítás. Ez a legeslegjobb. Őseink is így táraztak be ínségesebb időkre. Szárított hús. Capicse?

Előnyei

- ugyanazok, mint a fagyasztott, nyers eledelnek.

- a káros patogének, például baktériumok (szalmonella, campylobacter, e.coli) és paraziták nincsenek jelen.

Hátránya

- alacsony víztartalma miatt nagyon fontos, hogy sok friss vizet kapjon kedvenced!

 

Fotó: Marek Szturc

Ne feledd, hogy bármilyen típusú eledel mellett döntesz, próbáld a lehetőségeidhez képest a legjobb minőséget választani, mivel rájuk is igaz, ahogy rád is: 

az vagy, amit megeszel!  

Költsd pénzedet minőségi ételekre, állat-egészségügyi számlák helyett!

A jó minőség NEM minden esetben egyenlő a megfizethetetlennel. Amennyiben kutyusod bírja a szárnyast, akkor vehetsz neki emberi fogyasztásra is alkalmas olcsó farhátat, vagy épp sertést, azt viszont csak főzve add! Hozzáteszem sok kutyus nem feltétlenül a csirkére, szárnyasra lesz allergiás még nyers, vagy főtt  formában sem, hanem a benne levő antibiotikumokra és társaikra. Ha tudsz szerezz háztáji szárnyast, mind magadnak, mind nekik. Mindig figyelj oda, hogy csontos húst sose főzz meg és kerüld a szilánkosan törő csontokat teljes mértékben! Az is szuper, ha nem tudsz mindig tápanyagban gazdag nyers tápot adni, tedd meg időnként, amikor csak tudod.

Egy kis számolás Esmére levetítve - azaz hány ft-ot eszik meg a drágám naponta:

Esmé: 10 éves ∣ nőstény ∣ golden retriever ∣ 30 kg (ideális lenne a 28)

Prémium száraztáp: (min. 70% hús) ára/nap: 640 Ft-tól (2100 ft/kg - kb. a legolcsóbb, az ő aktivitásához mérve 300 gr-ot kell kapnia naponta, ennél csak drágábbak vannak ilyen hús aránnyal). Hátrányokat ismertettem.

Prémium nedvestáp: (min. 70% hús) ára/nap: 1200 Ft-tól (800 ft/kg - 1200 gr-ot kell kapnia naponta). Hátrányokat ismertettem.

Nyers eledel: Esmének kb. testsúlyának 2%-át kell kapnia, mert nagyobb testű és már nem olyan aktív, mint régen, de ez 5%-ra is felmehet. Nála ez 600 gr körül van. A nyers etetés az elején emberi fogyasztásra szánt szárnyasból állt: darált csirke, pulyka, és csontos farhát, nyak (kacsa is). Ez a kizárólag nyers szárnyas kb. napi 700 ft-ra jött ki beleszámolva a zöldséget, gyümölcsöt, olajokat stb. Marha és egyéb húsok: napi min. 1000 ft-tól felfelé (2000 ft/kg). Hátrányokat ismertettem.

Főtt étel: hasonló árban volt, mint a nyers, hangyányit talán drágább, mert kifőztem a húsból a vizet, így többet raktam a tálba, hogy elérjem a 2%/ttkg-et, azaz 600gr-ot. Hátrányokat ismertettem.

Amennyiben nem te főzöd otthon az előre gyártott főtt eldelel: 1800 ft/kg-tól kapható. Napi min. 1000 ft. Hátrányokat ismertettem - itt kivétel a macera, de mélyhűtő igényes.

Fagyasztott nyers menük: kb. min. 1600 ft/kg-tól. Napi: min. 800 ft-tól. Hátrányokat ismertettem.

Szárított nyers menük: Esmének kb. testsúlyának 0,8-1%-át kell kapnia. Min. 3700 ft/kg a menü ára. ez napi kb. 1000 ft-ra jön ki. Hátrányokat ismertettem.

 

Fotó: Bianca Ackermann

Amint leírtam az elején a problémákat és ahogy leírtam utána a különböző eljárások előnyeit/hátrányai, ahhoz, hogy a lehető legjobb és legtöbb tápértékű eledelt tudjam Esmének adni a fagyasztva szárított melett döntöttem. Ezt nem nagyon lehetett Magyarországon beszerezni, így jött létre a web-shop Tiéd! kollekciója, mivel ez hiánycikk volt számunkra, gondoltam más is örül, hogy végre lehet itthon is ilyen eledelt kapni. Aki nyersen etet, annak is remek választás például utazáshoz. 

Nem számít, melyik Hermann's Bio, vagy Canisalpha terméket vásárolod, biztos lehetsz benne, hogy 100% -ban természetes, és minden 'csúnyaságtól' mentes eledelt választasz. Nincs benne felesleges búza, kukorica, szója, vagy egyéb 'haszontalan' gabonák, sem színezék, sem ízesítők, sem tartósítószerek, vagy egyéb adalékanyagok, amire semmi szükség. Minden egyes termék leírásban megtalálod lebontva, mi és miért van benne. Az alapanyagok Európából és nem Ázsiából származnak, lehetőleg őstermelőktől. Ugyanazzal a technikával állítják elő az eledelt, amelyeket az emberi élelmiszer-előállításnál is alkalmaznak. Sőt: fenntartható, megújuló energiával készülnek az eledelek minden esetben. Az összes összetevőt gondosan választják ki, főként helyi, német forrásból, vagy Izland tiszta vizeiből (Tales&Tails) és 100%-ban nyomon követhetők. Garantálják, hogy nem használnak vágóhídi hulladékokat, és a friss halakat, húsokat EU-tanúsítvánnyal rendelkező élelmiszer-előállítási gazdaságokból szerezik be. Ismerik az összes referencia gazdaságot, ahonna tápanyagaikat beszerzik. 

 

fotó: Hans Reniers

Miért nem csak természetesen és megfelelő módon tápláljuk kedvencünket?

A Felis Catus esetében ez elég egyszerű: kőkemény húsevő ragadozóval van dolgunk. Etessük ennek megfelelően!

Ellentétben a felis catus-sal vitathatatlan, hogy vannak bizonyos sajátosságok, amelyeket figyelembe kell venni a Canis Lupus Familiaris étrendjében. Ők ugyanis mindenevők, de nem úgy, mint a Homo Sapiens-ek. A kalciumszükséglet náluk szignifikánsan magasabb, mint az embereknél. Van néhány természetes élelmiszer-összetevő, amely mérgező vagy tiltott a kutyák számára. Ennek ellenére mind a cicákat, mind a kutyákat manipulált, kétes tartalmú zsákokból tápláljuk, ahelyett, hogy valódi ételekkel táplálnánk őket - vagyis olyan táplálékkal, amely eredetileg a természetből származik, mint például a hús és a hal, a belsőség, a zöldség, a gyümölcs, magok stb. A modern táplálkozási trendektől függetlenül a józan paraszti ész is azt diktálja, hogy csak egy természetes és változatos étrend garantálhatja az ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok és aminosavak megfelelő mennyiségét. Tehát nem csak minden gazdi, hanem minden kutya, cica számára is! 

Egy kis néznivaló: PET FOOleD dokumentumfilm 

címlapfotó: Charles Deluvio

Ajánlott termékek

Älterer Post Neuerer Post