Élősködők tavasszal - a legnagyobb ellenségek

Élősködők tavasszal - a legnagyobb ellenségek

A jó idő beköszöntött végre és újra feléled a természet is, ezzel pedig együtt jár, hogy ismét megjelennek kutyáink kis apró ellenségei a kullancsok és a szúnyogok.

Korábban ez főleg szezonális veszélyforrás volt, hiszen ősszel és tavasszal jelentek meg nagy számban a kis vérszívók, mára azonban már egész évben jelen vannak. Elmaradnak az igazi téli fagyok, így a kullancsok nem pusztulnak el télen, így már akkor is találkozhatunk velük. 

A "veszélyes", szívférgességet terjesztő szúnyogok, az elmúlt pár év alatt jelentek meg nagyobb számban hazánkban. Korábban főleg a mediterrán területeken lehetett velük találkozni, mostanra itthon is túlságosan elterjedtek, így mindenképpen foglalkozni kell velük!

Ahogy minden egészséggel kapcsolatos dologban, én itt is a megelőzésben hiszek.

Drágának tűnhetnek a készítmények, hiszen többnyire havonta kell őket alkalmazni, azonban ha kutyánk "babéziás" vagy szívférges lesz, a kezelés ennek sokszorosa lehet, és ami a legfontosabb akár az életébe is kerülhet!

Tehát nem érdemes félvállról venni ezeknek a kis vérszívóknak a jelenlétét!

Kullancs ellen rengeteg készítmény van már forgalomban, (cseppek, nyakörvek, tabletták, olajok, fújható készítmények, ultrahangos riasztók, van ami működik és van ami nem, a régiek közül (Kiltix, Frontline) sajnos a legtöbbnek az összetételéhez, hatóanyagához, már hozzá szoktak a "helyi" kullancsok, így nem igazán hatékonyak. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ami működik nekem itt a lakóhelyemen, az nem biztos, hogy nektek is fog. Ugyanis függ a terület fertőzöttségétől, mennyire sok a kullancs, a kutya szőrének hosszától, vastagságától, milyenségétől, mennyire könnyen tud megkapaszkodni rajta a kullancs, és a kutya hosszától is. (egy hosszú testalkatú, hosszú szőrű kutyán kis valószínűséggel fog jól működni egy bolha-kullancs elleni nyakörv, még ha jó minőségű is). Ahogy az emberek között is van olyan, akinek a vérét imádják szívni a szúnyogok és mindenféle bogarak, rovarok, úgy a kutyák között is vannak olyanok, akibe szívesebben belekóstolnak.

 Az állatorvosok ritkán javasolnak csak természetes megoldásokat, mert sok a negatív tapasztalat ezek hatékonyságával és ha a Gazdi nem veszi észre időben a kullancsot az állatban, akkor lehet, hogy későn kap kezelést a kutya. Ezért ha természetes kullancs elleni készítményt használtok akkor kötelező minden séta után nagyon alaposan átnézni a kutyát és utána is többször végig simogatni, tapogatni, hogy mindenképpen időben észleljük és eltávolítsuk a kullancsot a szőréről, bőréből ha már belefúrta magát! A természetes védelemnél érdemes többfélét kombinálva alkalmazni és ezeket a ráfújható, kenhető szereket minden séta előtt újra rátenni!

Természetesen 100 %-os védelem nem létezik, ezért bármit is használunk, nézzük át a kutyát séták után!

A természetes készítmények mellé mi ezt is szoktuk használni kiegészítésnek, mert nekünk bevált: Tickless Pet ultrahangos kullancs- és rovarriasztó 

Azért én javaslom, hogy kérdezzük meg az állatorvosunk véleményét is a bolha-kullancs védelemről, mert ő tisztában van a helyi fertőzöttséggel.

Ha kullancsokkal, élősködőkkel nagyon fertőzött területen lakunk vagy gyakran járunk ilyen helyre kirándulni, akkor érdemes lehet az állatorvosi készítményeket használni, tudom ezekről is van rengeteg negatív vélemény és riasztó adat, ha ezek miatt aggódunk, akkor adagolásukat egészítsük ki természetes összetevőjű májvédelemmel és gyakrabban ellenőriztessük a kutya vérképét, májértékeit! 

A szúnyogok elleni védelemben azonban mindenképpen érdemes kikérni az állatorvosunk tanácsát! Egyrészt szükséges egy teszt, (Knott teszt), amivel ki tudják szűrni fertőzött e már a kutyánk szívféreggel, és ezután lehet megkezdeni a megelőző védekezést! (Ha fertőzött kutyának kezdjük el adni a megelőző tablettát, az komoly gondot okozhat!) 

Gyakran felmerül kérdésként, hogy a cicákra nem veszélyesek-e a kullancsok és a szúnyogok?

cat and dog 

Szerencsére a cicáknál viszonylag ritka a babesiosis, de természetesen őket is érdemes védeni ellenük, már csak azért is, hogy nem hordja haza a cica a rengeteg kullancsot.

A szúnyog által terjesztett szívférgesség, azonban őket is ugyanúgy veszélyezteti, ezért ha kinti, kinti-benti cicát tartunk, akkor fontos olyan készítményt alkalmazni csepp vagy tabletta formájában, ami védi őt a szúnyogok ellen is.

 

 

Ajánlott termékek

Älterer Post Neuerer Post